maanantai 27. heinäkuuta 2015

Kasviesittely: Australianposliinikukka


Australianposliinikukka
Hoya australis R. Brown ex. J. Traill
Ostettu kukkakaupasta Jämsässä 03/2011
Kukkinut minulla: 10/2013

Australianposliinikukka kasvaa luonnossa alankojen trooppisissa ja subtrooppisissa sademetsissä Australiasta Samoalle. Varsi on 0,2 cm tai paksumpi, usein karvainen. Lehtien koko ja muoto vaihtelee alalajista riippuen 5 cm x 7 cm aina 11 cm x 3 cm asti. Lehdet ovat vihreät, lehtisuonet erottuvat heikosti. Kukat ovat litteät, halkaisijaltaan 2 cm. Teriö (= yhteenkasvaneet terälehdet) on valkoinen, usein punaisella keskustalla. Lisäteriö (kukan keskiosa, jonka sisällä ovat emit ja heteet) on valkoinen. Yhdessä sarjakukinnossa voi olla jopa 40 kukkaa, oma ennätykseni taitaa olla 23. Tuoksu on ihana, erityisesti iltaisin.

Australianposliinikukka on helppo juurruttaa pistokkaista. Sillä on selkeä kukinta-aika syksyllä, mutta se saattaa tehdä kukkia satunnaisesti myös muina vuodenaikoina. Luonnossa sitä tavataan hyvin kosteista ympäristöistä hyvin kuiviin. Erot ilmastoissa johtavat eroihin kasvutavoissa ja lehtien muodossa eri alalajien välillä. Kaikkia alalajeja voidaan kasvattaa samassa elinympäristössä sisätiloissa. Hyvin mehevälehtiset alalajit, kuten ssp. rupicola, menestyvät parhaiten paikassa, jossa ne saavat mahdollisimman paljon suoraa auringonvaloa. Ne myös kestävät kasvualustan märkyyttä heikommin kuin kosteampiin olosuhteisiin sopeutuneet alalajit.

The Genus Hoya -kirja suosittelee lajia aloittelijoille, koska se kasvaa nopeasti hyvänkokoiseksi kasviksi, jossa on kauniit lehdet. Kasvi myös kukkii helposti.

Uusi kasvu on aluksi punaista. Kasvi tiputtaa helposti nuput ja kukat, jos kasvualusta pääsee kuivumaan, joten suosittelen kasville säiliöruukkua. Saksassa asuessani kasvi oli hoidossa sukulaisella, joka unohti kastella sen. Kun hän taas muisti koko kasvin, puolet ruukun pistokkaista oli kuollut. Ilman säiliöruukkua nekin olisivat todennäköisesti kuolleet. Kasvi kasvoi nopeasti täyttämään tukensa tyhjentyneet kohdat.

0 kommenttia: