maanantai 27. heinäkuuta 2015

Kasviesittely: H. brevialata


Hoya brevialata Klein & Donkelaar
Ostettu ensimmäisen kerran puutarhamyymälästä Tanskassa 05/2011.
Nykyinen kasvi ostettu pistokkaana 04/2013.
Kukkinut minulla: Ei.

H. brevialata kasvaa luonnossa rantametsiköistä aina 600 metrin korkeuteen Sulawesin saarella Indonesiassa. Varsi on 0,2 cm paksu ja rento. Lehdet ovat vaaleanvihreät, jäykät ja kuperat, jopa 4 x 3 cm. Lehdissä voi joskus olla hopeanvärisiä laikkuja. Lehtisuonet eivät näy. Kukkien teriö kiertyy kukan avautuessa taaksepäin, jolloin täysin avautuneet kukat näyttävät nappimaisilta. Kukat ovat karvaiset, halkaisijaltaan 0,5 cm. Teriö on valkoinen, lisäteriö on punakeltainen. Samassa sarjakukinnossa on jopa 20 kukkaa. Kukat tuoksuvat toffeelta.

H. brevialata on posliinikukaksi melko pienikasvuinen laji, joka muistuttaa H. incurvula -lajia, mutta on helpompi kasvattaa. Se juurtuu helposti, mutta kasvaa hitaasti. The Genus Hoya -kirja suosittelee kasvin istuttamista ilmavaan kasvualustaan ja välttämään liikalannoitusta, sillä se saa lehdet kasvamaan epätyypillisen ohuiksi.

Kasvi viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla ja kestää ajoittaista kuivahtamistakin. Laji kuulemma kukkii helposti, mutta en ole itse päässyt tätä todistamaan. Olen ostanut tämän kasvin kahdesti, ensin kasvina ja sitten pistokkaana. Kasvina ostettu kukki talvella 2012, mutta kuoli sen jälkeen kasteluvirheeseen hoitopaikassaan. Itse olin tuolloin Saksassa, enkä päässyt ihailemaan kukintaa.

0 kommenttia: