maanantai 27. heinäkuuta 2015

Kasviesittely: H. kanyakumariana


Hoya kanyakumariana Henry & Swaminathan
Ostettu pistokkaana kahteen kertaan, 03/2011 kukkaladyltä ja 06/2011 Botanovalta.
Kukkinut minulla: Ei.

H. kanyakumariana on kotoisin Intiasta ja se on saanut hankalan tieteellisen lajinimensä paikallisen kylän mukaan. Varsi on 0,2 cm ja lamoava. Jäykkien lehtien reunat aaltoilevat. Vaaleanvihreiden, kooltaan 2,5 cm x 2,5 cm lehtien pintaa peittävät pienet hopeanväriset laikut. Lehtisuonet eivät ole erotettavissa. Kukat ovat täysin avautuneina litteät ja karvaiset, halkaisijaltaan noin sentin. Teriö on valkoinen ja lisäteriö on valkoinen violettia keskustaa lukuunottamatta. Sarjassa on noin 15 kukkaa. Tuoksu on kuulemma miellyttävä.

H. kanyakumariana on pieni, sievä kasvi, joka kaipaisi mielestäni kovasti helpompaa suomenkielistä nimeä. Kukkimattomanakin se on kaunis, vaikkakin hidaskasvuinen, joten komean kokoisen kasvin kasvattamisessa menee aikaa. The Genus Hoya -kirja suosittelee istuttamaan kasvin pienehköön ruukkuun. Itse olen istuttanut molemmat pistokkaani samaan altakasteluruukkuun, mikä saattaa olla syy niiden kukkimattomuuteen. Pienempi ruukku saattaisi kannustaa kukkimiseen, mutta valitettavasti en muista kastella kasvejani tarpeeksi usein, jotta ne pysyisivät hengissä säiliöttömässä ruukussa.

Tämä kasvi pitää aurinkoisesta ja lämpimästä kasvupaikasta, eikä valita kuivasta huoneilmasta. Liian märässä kasvualustassa se helposti mätänee. H. kanyakumarianan pitäisi kukkia helposti jopa pistokkaana, ympäri vuoden. Valitettavasti omani eivät näin tee. Toisaalta olen jakanut omistani pistokkaita, jotka ovat kukkineet ensimmäisenä vuotenaan. Vika on siis kasvattajassa, ei kasvissa.

Lehdet ovat kauniit, mutta valitettavasti niiden muoto tekee tuholaisten havaitsemisen ja torjumisen vaikeaksi. Tästä syystä sain tapella tämän kasvin kanssa vuosia, että sain sen puhtaaksi kehrääjäpunkeista.

0 kommenttia: