Hoya danumensis M. Rodda & T. Nyhuus
Ostettu pistokkaana Botanovalta 07/2010
Kukkinut minulla: Jatkuvasti ainakin 07/2013 alkaen.
Ostin tämän kasvin nimellä H. wallichii, millä nimellä siihen useimmiten törmää. Näiden kahden lajien erot on selitetty seikkaperäisesti Hoyatelegrafen -lehdessä 02/2010. H. wallichii on saanut itselleen kauniin suomenkielisen nimen neidonposliinikukka, mutta jos kyseisellä lajinimellä kiertävät kasvit ovatkin lajia H. danumensis, kuuluisiko suomenkielinen nimi ennemmin sille, en tiedä.
H. danumensis kasvaa luonnossa Indonesian ja Malesian alueella. Sen ohuet, karvaiset varret ovat aluksi tummat, mutta vaalenevat puutuessaan. Kasvi kiertyy tukeensa helposti, eikä sen ohjaamisessa ole kiire, varret pysyvät notkeina pitkään. Lehdet ovat 5-7 cm x 10-15 cm, lehtisuonet erottuvat selkeästi. Kellomaiset kukat ovat valkoiset, tuoksuttomat, halkaisijaltaan noin 4 cm. Juurtumisessa menee oma aikansa, mutta asetuttuaan ruukkuunsa kasvi kasvaa nopeasti.
H. danumensis on juoppo. Se on indikaattorikasvini monella tapaa. Se on ensimmäinen posliinikukkani, jolta loppuu vesi, joten jos se roikottaa lehtiään, tiedän tarkistaa muidenkin vesitilanteen. Jos kasveihini iskee tuholaisia, H. danumensis valittaa ensimmäisenä. Jos se lopettaa kukintansa tai sen upeisiin valkoisiin kukkiin tulee vioituksia, tietää alkaa tutkia kasvejansa tarkemmin. Kukinnassa on lyhyt tauko vain talven pimeimpinä viikkoina, muutoin kasvissa on jatkuvasti eri vaiheissa olevia kukkaterttuja. Kukintaan tarvitaan vain tasainen kosteus ja riittävästi valoa.
Tällä hetkellä kasvi pitää kukintataukoa voimakkaan leikkaamisen vuoksi. Olen leikannut siitä runsaasti pistokkaita myyntiin.
0 kommenttia:
Lähetä kommentti