maanantai 27. syyskuuta 2010

Miten saadaan ruukuntäydeltä sipulikukkia parvekkeelle?

Sipulit kannattaa istuttaa vasta kun lämpötilat alkavat parvekkeellasi pysyä alle +10 asteessa. Osta nyt syksyllä sipuleita, jotka ovat kiinteitä eivätkä ole vielä lähteneet kasvuun. Säilytä ne alle +10 asteessa ennen istutusta, etteivät ne innostu kasvamaan ennen aikojaan.

Koululla sipulikukat istutettiin muovisiin ristikkopohjaisiin laatikoihin, joihin laitettiin pohjalle multaa, sipulit vieri viereen tämän kerroksen päälle ja sipulit peitettiin hiekalla niin, että niiden kärjet jäivät juuri ja juuri näkyviin. Sitten laatikot kasteltiin litimäriksi ja vietiin maakellariin, jossa lämpötila pysyi koko talven noin +5 asteessa. Keväällä sipulien ruvettua kasvamaan laatikot tuotiin pienissä erissä valoon kasvihuoneisiin, missä niiden annettiin kukkia. Näistä saatiin leikkotulppaaneita ja -narsisseja. Sipulit voi istuttaa vieriviereen, jos ne ovat kaikki samankokoisia. Jos haluat istuttaa samaan ruukkuun monenkokoisia sipuleita, ne kannattaa istuttaa omiin kerroksiinsa. Mitä syvemmällä sipuli on, sitä kauemmin sillä kestää kasvaa pintaan. Isot sipulit syvemmälle, pienemmät matalammalle ja multakerros sipulikerrosten väliin. Sopiva istutussyvyys on 2-3 kertaa sipulin paksuus. 

Jos sipulit haluaa talvettaa parvekkeella, ne kannattaa istuttaa reikäpohjaisiin, hyvin ojitettuihin ruukkuihin hiekansekaiseen multaan. Kastele sipulit istutuksen jälkeen ja katso, että liika vesi pääsee valumaan pois. Suurin vaara sipuleille on nimittäin mullan jäätyminen talvella. Kuiva multa ei jäädy, mutta ei myöskään edistä juurtumista. Sipulit istutetaan syksyllä, sillä ne vaativat viileän kauden ennen kukintaa, jotta kukinnasta tulisi komea. Käytä pakkasenkestäviä ruukkuja. 

Valmiit ruukut kannattaa kerätä ryhmään jonkin eristävän, esimerkiksi styrox-levyn päälle lattialle lämpimimmän seinän viereen ja peitellä niin hyvin kuin voi. Jos ruukut ovat pieniä, ne voi laittaa pahvilaatikkoon, rutistaa sanomalehteä niiden väliin palloiksi ja vielä laittaa pari vanhaa mattoa pahvilaatikon päälle. Luovuus on sallittua. Tavoite on saada mahdollisimman paljon eristävää ilmaa pysymään ruukkujen ympärillä. Kannattaa varmistaa kuitenkin, että mahdollisesti jo kasvuun lähteneet varret eivät katkea heti mullan pinnassa painaviin peitteisiin, eli hajurako siihen. Kasvuun lähteminen ennen aikojaan ei ole vaarallista. Anna hötkyilijöiden olla pimeässä ja viileässä, niin ne kyllä odottavat kunnes nostat ne valoon, ennen kuin alkavat kasvaa ja kukkia.

Keväällä, kun lämpötila alkaa pysyä plussan puolella, ruukkujen peitteitä voi alkaa varovasti kuoria ja kasveille voi antaa hörpyn silloin tällöin. Tarkista taas, että liika vesi pääsee pois. Sipulikukat hurahtavat kasvuun kun lämpötila ylittää +10, jotkut jo, kun se on +5. Kun valo riittää, ruukut tuodaan valoon, jolloin vaaleat varret vihertyvät nopeasti. Jos haluat pidentää kukintaa, istuta useita ruukkuja ja tuo niitä vaikka ruukku kerrallaan sisään kukkimaan. Kukinta kestää pidempään viileässä, joten yöksi kasvit kannattaa nostaa ulos, jos vain lämpötila sen sallii. Lannoitus aloitetaan kukinnan jälkeen ja lehtien annetaan lakastua rauhassa ja kastelu lopetetaan vähitellen. Lakastuneet sipulit nostetaan ja tarkastetaan: jaetaan tarvittaessa, huonot heitetään pois. Sipulit varastoidaan viileässä istutukseen asti.

Erittäin hyvä kirja sipulikasveista on Lena Månssonin ja Bertil K. Johanssonin Sipulit ja mukulat. Siitä löytyy valinnanvapautta ja väriloistoa ja paljon hyviä ohjeita. Toinen hyvä opas on Sven Greenin Sipulikukat. Vanha kirja, mutta ainakin täällä kirjastosta löytyy.

Itse en ole sipulikukkia onnistuneesti ruukussa talvettanut (liian märkä multa), mutta moni muu on. Jos meni yli hilseen, täällä on opastusvideo.

0 kommenttia: