perjantai 10. syyskuuta 2010

Tämän viikon työt

...jäivät osaltani aika vähiin, sillä olin kaksi päivää vatsataudissa. Maanantaina kerättiin huonoksi menneet kesäkukat tunkiolle ja kitkettiin. Sitten olinkin kaksi päivää kipeänä. Tiistaina olisin päässyt jatkamaan siitä mihin maanantaina jäätiin. Keskiviikkona olisin päässyt kunnostamaan pientä perennapenkkiä. Torstaina pääsin vihdoin takaisin hommiin. Korjasimme liuskekivestä tehtyä oleskelualuetta, jonka kivistä osa oli noussut liian ylös. Kun nurmikko oli sen verran kuivunut että pääsimme ajamaan sitä, pääsimme päivän varsinaiseen työhön. Tuolla meidän päältäajettavallamme on helppo ajaa, mutta ratin pyörittäminen käy kyllä työstä, kun siinä ei ole mitään ohjaustehostinta. En edelleenkään ymmärrä, miksi ihmiset ostavat näitä omakotitalojen pihoihin. Nämä ovat hyviä isoilla nurmialueilla, joilla ei ole puita, pensaita tai muita esteitä. Jo rivarin pihalla on sen verran esteitä, että tuli törmäiltyä. Pistetään muistiin: Kun yrität olla osumatta puuhun, varo myös alaoksia."Suuri työmaa" koulun edessä on edennyt tähän asti. Tällä viikolla en itse ole tässä touhunnut, mutta kivityönäyttöä tekevät sitäkin enemmän, samoin kuin viherrakentamisen näyttöä tekevät. Ensi viikon olen töissä hautausmaalla, mutta sitä seuraavalla me alamme tehdä tässä kivitöitä. Saa nähdä, mitä siitäkin vielä tulee. :)

Se, mitä olen tähän mennessä kivitöissä oppinut, on vielä aika vähäistä:

Joku lava hajoaa aina,betonikivet painavat, ja...kiviä tarvitsee aina enemmän kuin uskoisi.

Niin ja pohjien teossa ku*ppa on paha kirosana. On parempi käyttää mitä tahansa sanaa sen sijaan. Suosittuja ovat olleen "monkero", "vallihauta" ja "hauki". Esimerkki: "Tossa on hirvee hauki, viittitkö peitellä sen?"
Kivityönäyttöä tehneet ovat kyllä tehneet hyvää jälkeä. Käytännön syistä koulun pääoven kiveystä ei ole vielä revitty auki, mutta sekin tullaan korjaamaan samaan tyyliin.
Kukkapenkkiä ympäröivät vielä valkoiset suodatinkankaat. Ensimmäinen kerros pitää pohjamaan ja salaojituksena toimivan sorakerroksen erossa toisistaan. Toinen kerros pitää soran ja mullan erossa toisistaan. Näin liiat vedet valuisivat jatkossa (ainakin toivottavasti) tukahduttamasta kasvien juuristoa. Penkin toiseen päähän tulee vesiaihe, ja koko alueen reunat huolitellaan kivireunuksella. Tästä tulee vielä hieno!

0 kommenttia: