maanantai 27. heinäkuuta 2015

Kasviesittely: H. pubicalyx


Hoya pubicalyx Merrill
Minulla on lajike 'Pink Silver'
Ostettu Viherlandia-puutarhamyymälästä 02/2011.
Kukkinut minulla: Ei.

H. pubicalyxin luontainen esiintymisalue seurailee Filippiinien rantoja. Varsi on 0,3 cm paksu ja kiipeilee itsekseen. Lehdet ovat nahkamaiset, 15 cm x 4 cm, tumman vihreät hopeanvärisin laikuin. Vain keskisuoni on helposti erotettavissa. Kukat ovat litteät ja karvaiset, halkaisijaltaan 2 cm. Teriön väri vaihtelee lajikkeittain vaalean pinkistä tumman punaiseen. Lisäteriön väri vaihtelee valkoisesta punaiseen. Samassa kukinnossa voi olla jopa 30 kukkaa. Kukat tuoksuvat hajuvedelle varsinkin iltaisin.

H. pubicalyx on yksi niistä posliinikukista, jota esiintyy usein myynnissä 'Hoya mix'-sekoituksissa. Siitä on jalostettu useita lajikkeita. Kasvilla kestää usein useampi vuosi, ennen kuin se kukkii. Kukinta vaatii valoa, joten liian hämärässä paikassa kasvi ei kuki. H. pubicalyx juurtuu helposti pistokkaista ja kasvaa nopeasti näyttävän kokoiseksi kasviksi. Sitä voi suositella aloittelijallekin, vaikkakin kukintaa voi joutua odottamaan.

Kasvi tuli minulle kaaressa ja siirsin sen heti aitaverkosta tehtyyn tukeen. Valitettavasti aliarvioin kasvin kasvuvauhdin ja jouduin pian jatkamaan sen tukea ylöspäin. Valitettavasti jatkopala irtoili jatkuvasti, joten lopulta leikkelin kasvin irti tuestaan ja istutin sen uuteen ruukkuun kunnon tuen kanssa. Myöhemmin sain jonkin mielenhäiriön tai hermostuin siihen, että kasvi jatkuvasti kasvoi tukensa yli, joten leikkasin kasvin taas irti tuestaan ja tällä kertaa kieputin sen huomattavasti tiheämpään tukensa ympärille, jotta tuki ei heti jäisi pieneksi. Tämä leikkaus oli kasville liikaa, ja se pudotti ison osan lehdistään. Vieläkään kasvi ei ole toipunut entiselleen ja sen keskiosan on yhä valitettavan kalju. Luotan kuitenkin siihen, että muutamassa vuodessa tuki katoaa köynnöksen alle.

0 kommenttia: