maanantai 27. heinäkuuta 2015

Kasviesittely: H. calycina


Hoya calycina ssp. calycina Foster & Liddle
Ostettu pistokkaana Botanovalta 07/2010.
Kukkinut minulla: Talvella 2013-2014

H. calycina elää luonnossa trooppisissa sademetsissä Papua-Uusi-Guinean alueella. Varsi on 0,5 cm paksu, kiipeilevä. Vaaleanvihreät lehdet ovat paksut, kovat ja samettipintaiset, 15 x 7 cm. Keskisuoni erottuu helposti, muuten lehtisuonet erottuvat heikosti. Kukat ovat muodoltaan kuppimaiset, halkaisijaltaan 3 cm. Teriön keskusta on punainen, muuten valkoinen. Lisäteriö on valkoinen. Samassa sarjassa voi olla jopa 15 kukkaa. Kukkien tuoksu on miellyttävä, mutta hyvin voimakas.

H. calycina kasvaa nopeasti suureksi kasviksi. Kokemukseni mukaan se vaatii runsaasti valoa kukkiakseen, mutta liian voimakas valo voi polttaa lehdet. Kasville kannattaa ehdottomasti tarjota lisävaloa marras-helmikuussa. H. calycina kestää kuivahtamisen, jopa kuivuutta, mutta on herkkä liikakastelulle. Etenkin talvella kannattaa kastella vasta, kun kasvualusta on kuivahtanut. H. calycina kiipeää hyvin itsekin, usein kaikkialle muualle kuin tukeensa. Se pitää ohjata omaan tukeensa mahdollisimman pian, koska varsi jäykistyy nopeasti ja katkeaa sen jälkeen helposti.

Kasvi yritti kukkia jo vuoden päästä saapumisestaan minulle, mutta valo ei riittänyt kukkimiseen tammikuussa. Vihdoin viime talvena kasvi aukaisi yhden kukan, joka riitti täyttämään olohuoneen tuoksullaan, joten tuoksu on todellakin voimakas. Valitettavasti tein tuolloin graduani, joten kuvatodisteet puuttuvat.

0 kommenttia: