sunnuntai 22. elokuuta 2010

Ruukkupuutarhuri messuilla, osa 2

Kun edellisessä postauksessa tuli käsiteltyä nuo kasvit, niin oli siellä ruukkujakin. Vaikka minkälaisia.
Oli ruukkuja viljelijöille......niille alusia......perinteisempiä muovisia ja vähän isompia.


Näistä kuitenkin ihan innostuin. Saanko esitellä: Kevyt, eristävä ja pakkasenkestävä ruukku monivuotisille ruukkukasveille. Sopii parvekkeelle tai patiolle. Pohjaan ei ole valmiiksi puhkottu reikiä, joten näistä saa joko altakasteltavat tai säiliölliset. Luulin, että olisivat paljon painavampia, mutta oikea paino oli kuin styroksilla, jota nämä eivät kuitenkaan ole. Nimi on termoruukku, ja niitä tukkumyy Tarha-Tuote Oy. Heidän tuotteitaan löytää hyvinvarustetuista puutarhamyymälöistä ja rautakaupoista. Kodin terran sivuilta löytyi hintojakin. Enää ei tarvitse ostaa erikseen ruukkua ja vuorata sitä styroksilla, kun ruukku eristää ihan itse.
Oli siellä näyteistutuksiakin. Nämä oli tehty painaviin muka-terrakottaruukkuihin. Istutuksiin oli saatu kivasti korkeutta heinillä (jotka edelleen ovat näemmä IN).

Syksyn tulo näkyi jo kasvivalinnoissa.

Orvokit ovat minusta parhaimmillaan joukkoina, kuten tässä.
Perennojakin voi istuttaa ruukkuihin: kuunliljoja, komeamaksaruohoa, suikeroalpia...
Korkeutta saa myös laittamalla ruukkuja kerroksittain. Tässä oli jänniä tuhatjalkaisia muistuttavia kasveja, joita en ollut ennen nähnyt.
Hyötypuutarha tekee tuloaan myös ruukkuihin. Jopa kurpitsaa voi kasvattaa ruukussa.
Koristebataattia ja chiliä, ihan nätti yhdistelmä.
Katsoin ensin, että nämä olisivat paprikoita, mutta chilejä nämäkin. Nekin ovat näemmä muodissa.
Ledit alkavat tulla lisävalaistukseen. Niistä oli tarjolla kahtakin eri tyyppiä, joista molemista on tulossa pienempi versio yksityishenkilöille. Tämä ensimmäinen on "lakana", jossa on vuoron perään sinisiä ja punaisia ledejä. Lakanan voi ripustaa joko vaakasuoraan kasvien ylle tai pystyyn kasvirivien väliin. Sato paranee ja kasvit kärsivät vähemmän pimeästä vuodenajasta. Sähkölaskunkin luvattiin pienenevän 30%. Tavoite on päästä siinä 50 prosenttiin, mutta se vaatii vielä lisätietoa lämmityskuluista. Ledithän lämmittävät vähemmän kuin "perinteinen" valaistus, eli pitää lämmittää enemmän. Lakanan pituus ei niinkään vaikuta hintaan, sillä kallein komponentti on virtalähde, joka tarvitaan aina. 
Tässä oli sitten toinen vaihtoehto. Valoya valmistaa ledinsä itse, eli mitkä tahansa värit ja väriyhdistelmät onnistuvat. Heidän ledivalaisimensa tuottavat siis laajemman spektrin kuin vain sinistä ja punaista. Tarkoitus on valmistaa valaisimia sekä kasvihuoneisiin että akvaariokäyttöön (!). Akvaariokasvien kanssa heillä on parhaillaan testit meneillään sopivien aallonpituuksien löytämiseksi. Erikoinen kotelo, joka on myös itse tehty, pyrkii muotoilullaan huolehtimaan lämmöin pääsystä ylöspäin, jolloin se ei jäisi vedenpintaan, kuten perinteisillä putkivalaisimilla. Toivottavasti näitä suomalaisia akvaariovalaisimia saisi piankin kaupoista. Toivotan firmalle kaikkea hyvää jatkossa. 
Nekon esittelypisteessä kuulin huonoja uutisia. Heidän Biotorjunta-aineensa jää nyt pois markkinoilta, sillä heillä ei ole varaa uusia EU:n vaatimaa myyntilupaa. Tämä on harmi, sillä se on niitä harvoja torjunta-aineita punkkeja vastaan, jolla on myös pitkäaikainen torjuntavaikutus. Tätä en kuitenkaan aineesta tiennyt ennen tätä, eli ehkä tiedottamisessakin olisi ollut parantamisen varaa... Harmi, että EU:n lainsäädäntö suosii suuria firmoja, joilla on varaa maksaa kaikki vaadittavat laboratoriotutkimukset ym. jotka vaaditaan myyntiluvan saamiseen. 
Löysin vihdoin paikan, jossa kasveja myytiin, eikä vain esitelty tukkureille tilausta varten. Koulun oppilaskunta oli saanut lahjoituksina huone- ja koristekasveja, joita myi oman toimintansa tukemiseksi. Täältä melkein lähti mukaan pikku- ja himalajanposliinikukat(9,50€/kpl), mutta koska budjettini oli olematon, pitäydyin siinä mitä olin etukäteen päättänyt ostavani, eli kahdessa krysanteemissa.
Kun nyt oltiin toisen puutarhaoppilaitoksen tiloissa, piti tietysti myös vähän vakoilla, millaista täällä on. Huomaa, että täällä on opetettu puutarhureita jo 100 vuotta, ja meillä vasta 25.  Täällä viljeltiin pelkkää kesäkurpitsaa sillä alalla kuin meillä kaikkia avomaanvihanneksia. Viherkasvitkin olivat paljon isompia kuin meillä. Koulumme on lisäksi paljon pienempi sekä tiluksiltaan että oppilasmääriltään. Mutta meillä kuulemma oppii enemmän, ainakin näin eräs valmistunut viljelijä minulle kertoi. Täytyy luottaa hänen sanaansa. :)

Kaiken kaikkiaan antoisa reissu, vaikka messujen laajuuden vuoksi niitä herkkupaloja sai hieman etsiä, varsinkin kun en ollut ehtinyt tutustua messutarjontaan etukäteen. Kahden vuoden päästä uudestaan!

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kaikkia kivoja messuja siellä etelässä onkin =). Ei täällä pohjosempana ikinä ikinä.