perjantai 27. elokuuta 2010

Viikon työt

Tällä viikolla alkoivat vihdoin erikoistumisopinnot, eli minulla oli koko viikko pelkkää viherrakentamista. Koulun salaojaputket uusittiin kesän aikana, mikä tarkoitti suuren vallihaudan kaivamista talon joka sivulle. Vallihauta vain peitettiin soralla turvallisuuden vuoksi, mutta se ei ole kovin nättiä.

Maanantaina aloitimme koulun eteen tulevan kiveyksen suunnittelun. Opettajat antoivat joitain suuntaviivoja, mutta aika paljon saimme suunnitelmaan vaikuttaa. Kiveyksestä tulee iso, yli 150 m², ja sen viereen tulee sekä pensasaita että iso kukkapenkki. Tuo keltainen esittää koulua, ruskeat ovat penkkejä ja istuinryhmiä, tummat vihreät istutusalueita ja harmaa esittää kiveystä.

Tiistaina piti alkaa poistaa savea pohjien tieltä, mutta valitettavasti molemmat koulun kaivinkoneet olivatkin rikki. Toisen hydrauliikkasylinteri vuoti öljynsä pihalle ja toisen akku pitää vaihtaa. Merkitsimme siis vain korot seuraavaa päivää varten ja harjoittelimme kauhakuormaajalla lastausta. En ole vielä käynyt mittauskurssia, joten tämä oli ensitutustumiseni tasolaseriin. Tutuksi tulivat termit latta, nollataso, korko ja valmiin pinnan taso.

Keskiviikkona ammattilainen tuli oman kaivinkoneensa kanssa kaivamaan tulevan kiveyksen kohdalta 70 cm maata pois. Minä kuljettelin maata traktorin peräkärryssä pellolle. Päivän suuri homma oli opetella peruuttamaan tuolla ajoneuvoyhdistelmällä 90 asteen kulma ja vielä oikeaan kohtaan että kaivinkone ylsi lastaamaan maat peräkärryyn. Voin sanoa, että ihan ensimmäisellä kerralla ei onnistunut. Eikä toisella. Mutta kyllä se siitä kerta kerralla parani. :)

Torstaina sitten piti tasoittaa pohjat oikeaan korkoon. Koska koulun kaivurit olivat yhä telakalla, meille oli tiedossa lapiohommia, vaikka isoimmat työt delegoitiin kauhakuormaajalle, jota kutsun jo tuttavallisesti Luddeksi (tulee koneen merkistä, Lundbergista). Meistä on tullut jo kaverit. Ensin piti lapioida salaojan peittämisessä käytettyä hiekkaa paikasta a paikkaan b, sitten piti levittää sen päälle karkeaa mursketta ja saada se oikeaan korkoon joka paikasta. Tämän jälkeen pääsimme kokeilemaan tärylevyn käyttöä. 400 kg konetta liikkui yllättävän helposti, vaikka koneen saaminen sinne minne piti on kyllä taitolaji varsinkin ahtaammissa väleissä. Seuraavaksi murskeen päälle piti levittää kerros hienompaa mursketta, mutta työpäivä ehti loppua ennen kuin sitä ehdittiin tiivistää.

Tänään on sitten tuntunut, että eilen tuli lapioitua. Päivä on kulunut etätehtäviä tehdessä. Työviikon lopuksi pitää tehdä työselostus josta käy ilmi mitä tehtiin, miten ja kauanko meni. Niin ja mikä meni vikaan ja mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Tein myös kiveyksen suunnitelman ja laskin paljonko kiviä suunnilleen menisi. Paljon. Maanantaina pitäisi sitten jatkaa. Asennushiekkaa ja kiviä tulee kulumaan vielä paljon, ennen kuin tulee valmista. Toivottavasti tuossa voi jo ensi kesänä ottaa aurinkoa. Nurmialuekin menee uusiksi. Se on nyt jyrätty koneilla aivan hirveään kuntoon, minkä lisäksi nurmikko on keskeltä kummulla, mikä ei ole hyvä valumisvesien kannalta eikä näytä kivalta. Sitä pidemmälle tässä päästään mitä pidempään maa pysyy sulana.

0 kommenttia: