perjantai 6. elokuuta 2010

Yhden kasvin terraario


Tarvikkeet:

haponkestäviä pultteja, muttereita ja prikkoja 1,20€

80cm x 100 cm pala millin vahvaa kirkasta pvc:tä levynä 19€

Työkalut:

pora + terä

metrin pätkä lautaa

tussi

viivotin tms. mittausväline

(pyöreä viila, jos reikä ei sitten osunutkaan kohdilleen)

imuri siivoamiseen

Tehkää niin kuin minä sanon, älkää niin kuin minä teen:

Poista muovia suojaavat kalvot vasta, kun olet aivan valmis, ettei muovi ole heti naarmuilla ja sahanpuruissa.

Jos teet eri kokoisen kuin minä: Älä tee ensimmäistä versiota lopullisesta muovista, vaan tee kokeiluversio paperista, pahvista tms. mitä nyt on tarjolla. Helpottaa elämää, kun valmis tuote ei olekaan liian pieni ja mahdolliset tuuletusreiät, huoltoaukot tms. ovat kohdillaan. Millin vahvuisesta muovista en tekisi tätä pienemmällä halkaisijalla, sillä muovi on aika jäykkää.

****

Eli sain tuolla sukulaisreissulla vihdoin käytyä Etra megacenterissä (kuuluu Etola-yhtiöihin), missä oli muovin leikkauspalvelu. Sieltä sain sopivan palan muovia. Kun ei ohjeita ollut, opin paljon, ja näin homma olisi kannattanut tehdä:

Mittaa ja merkitse muovin toiseen pystyreunaan (siihen 80cm korkeaan) reikien paikat pulteille(huom. muoviin, ei suojakalvoon, se liikkuu). Jätä muovin reunoihin 2 cm, ettei muovi halkea, kun säädät ruuveja paikoilleen. Sopiva väli rei'ille on n. 10-15 cm, niin muovi ei valmiissa tuotteessa jää tyhmästi kupruille. Ota muovin alle reunan pituinen lauta, ettet poraa lattiaa. Pidä muovi paikoillaan, ettei se liiku lautaan nähden, ja poraa tämän reunan reiät. Käännä muovi, ja käytä lautaa sapluunana toista reunaa varten. Merkitse reikien paikat, poraa. Itse käytin laudan sijaan ullakolta löytynyttä kulmalistan pätkää, niin oli helpompi pitää muovi paikoillaan.

Jos haluaa tehdä muovin ylä- ja/tai alaosaan tuuletusreikiä tai luukkuja huoltoa varten, se kannattaa tehdä nyt.

Sitten voikin pistää pultit prikkoineen reikiin. Kannattaa laittaa ensin pultit molempiin päihin, niin keskimmäisten laittaminen on helpompaa. Lopuksi ruuvaa mutterit kiinni ja poista suojakalvot. Valmis! (Minun pitää hankkia vielä vähän lisää noita pultteja, muttereita ja prikkoja. Olin arvioinut, että reuna pysyisi nätisti kolmella pultilla, mutta pieleen meni. Tein jo reiät valmiiksi, eli enää vain pitää päästä kauppaan.)

Tekniikan toimivuudesta ei ole vielä mitään tietoa, mutta eiköhän se pian selviä. Lämmittimenä/ilmankostuttimena on lasimaljakko, jossa on vettä ja akvaariolämmitin. Tuulettimena on yhdistelmä tietokoneen tuuletin + kännykän laturi + sähkärinteippiä. Valaisin on ihan kaupasta ostettu.Köynnöstukena on pätkä aitaa, ja kiinnitin köynnöksen haluamallani tavalla pienillä hainhampailla. Ne on aikoinaan ostettu ihan hiuksiin, mutta niistä ajoista on jo kauan. Jälkiviisaana olisi ehkä ollut parempi ostaa vähän korkeampaa aitaa ja laittaa se alkamaan jo ruukun pohjan tasalta, nyt pitää keksiä joku kiinnityssysteemi, ettei tuki valu kun köynnös saa lisää massaa.

Lopputulos ei ainakaan omaan silmääni ole ruma, vielä tosiaan lisää pultteja niin hyvä tulee. Tämä on kevyt eikä hajoa jos putoaa lattialle. Jos tämä joskus tulee tarpeettomaksi, sen voi avata levyksi ja laittaa varastoon. Testaan ensin kosteuden pysymistä näin, ja jos se jää liian matalaksi, pitää kehittää tähän katto. Semmoiseksi nyt sopii mikä tahansa tarpeeksi iso muovinpala tai peräti muovipussi.

Edit: Lisäsin myöhemmin katon, koska huomasin että kosteus pysyy silloin tarpeeksi korkeana ilman lämmitintä ja vesimaljaa. Koska lämpö ei pysynyt katon kanssakaan kuin korkeintaan 4 astetta huoneenlämpöä korkeampana, annoin tämän Hoya wallichiille ja rakennan lämpöä vaativalle H. macgillivrayille kennolevystä toisen version.

0 kommenttia: