sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Termien pohdintaa

Osaisiko joku sanoa, miksi puhutaan mullanvaihdosta, vaikka oikeasti ruukku vaihtuu ja multaa lisätään? Eikö parempi termi olisi ruukunvaihto? Kaiken mullan vaihto on radikaali toimenpide, jossa kaikki multa, jota ruukussa on, poistetaan ja korvataan jollain muulla. Olen itse poistanut kaiken mullan joiltakin kasveilta, kun olen siirtänyt ne vesiviljelyyn. Ne kaikki ovat kärsineet siitä ainakin hetken aikaa, sillä hiusjuuret vahingoittuvat. Joskus mullan vaihto on ainoa tapa, jos kasvi halutaan säästää ja multa on saastunut jotenkin tai on kasville sopimatonta. Joskus mullassa elelee tuholaisia, joita ei saa häädettyä kuin kasvualustan vaihdolla. Mutta joka tapauksessa rankka toimenpide.

Vanhoilla kasveilla voi olla, ettei ruukkua tarvitse vaihtaa suurempaan. Silloin pintamultaa rapsutetaan pois sen verran kuin saadaan vahingoittamatta juuria ja tilalle laitetaan uutta saman verran. Missään nimessä ei laiteta niin paljon, että kasvi joutuisi entistä syvempään. Tehdään siis pintamullan vaihto.

Olen pohtinut tätä ongelmaa jo useampana vuotena, kun olen ensin joutunut selvittämään itselleni, mitä kasveille pitää keväällä tehdä, ja mitä salaperäisellä termillä "mullanvaihto" oikeasti tarkoitetaan. Sitten on pitänyt neuvoa kavereita ja sukulaisia ja tuttavia. Monia ei-puutarha-alan ihmisiä termi hämää. Olen ihan oikeasti nähnyt, kun ihminen ottaa kasvin juuripaakkuineen pois ruukusta, ravistaa kasvia saadakseen enimmät mullat juuripaakusta irti ja riipii käsin loput pois. Sitten kasvi uuteen ruukkuun ja uusiin multiin. Jotkut tekevät tästä käsittelystä lievemmän version, eli vain vähän avaavat paakkua ja poistavat ne mullat, jotka helposti lähtevät. Puhutaanhan mullanVAIHDOSTA. MULLAN, ei ruukun.

Kaikki kasvit kasvattavat juuret poispäin valosta (eli yleensä alaspäin) ja juurenniskasta lähtien. Uusin osa juuresta on siis kauimpana kasvista. Ruukussa tuo osa usein kääntyy kulkemaan ruukun sisäpintaa pitkin, kun ei muualle pääse. Juuri tuossa uusimmassa osassa ovat veden ja ravinteiden otosta vastaavat hiusjuuret. Kun kasvi vaihdetaan suurempaan ruukkuun, se tehdään jotta kasvi mahtuisi kasvattamaan suuremman juuriston, saisi paremmin ravinteita ja pystyisi kasvamaan suuremmaksi. Ennen ruukun reunaa kiertäneet juuret pääsevät nyt tunkeutumaan uuteen, ravinteikkaaseen multaan ja kasvi saa kasvaa. Jos juuria kovasti kuritetaan ruukunvaihdon yhteydessä, kasvi on syömättä ja juomatta, kunnes se on vararavinnoillaan saanut kasvatettua uudet ja saanut ne työnnettyä uuteen multaan. Vanhan kun se on "syönyt tyhjäksi" jo aiemmin. Herkimmät juuret ovat juuri hiusjuuret, ja ne eivät pidä mullanvaihdosta. Vaihdetaan siis vain ruukku, tai pintamulta, ei koko multaa.

Ruukunvaihto tehdään siis näin:

Etukäteen on tietysti huolehdittu kasvin vesitaloudesta, eli kasteltu kasvi hyvin vaikka edellisenä iltana. Jos juuret vahingoittuvat, kasvin pitää kasvattaa uusia, ennen kuin se pystyy juomaan, vaikka kasvualustassa olisikin vettä. Hyvin juonut kasvi kestää tämän rasituksen paremmin.

Jos kasvi on niin tiukassa, ettei sitä saa ruukusta ulos, ruukku rikotaan, ei kasvia. Jos kasvin juuret ovat muodostaneet ruukun pohjalle juurikiepin, se avataan, jotteivät juuret paksuutta kasvaessaan kuristaisi tosiaan. Jos kieppi on jo aivan mahdoton, eikä sitä saa muuten auki, juuria voidaan leikata esimerkiksi puukolla. Mutta koko ajan varotaan, etteivät juuret pääse kuivumaan (ei siis oteta juuripaakkua aurinkoon ja lähdetä vastaamaan puhelimeen), eikä juuria vahingoitettaisi turhaan.

Uuteen ruukkuun on laitettu pohjalle multaa sen verran, että kasvi saadaan uuteen ruukkuunsa samaan syvyyteen, jossa se kasvoi vanhassakin ruukussa. Korkeus katsotaan kasvin juurenniskasta, ei ruukun kalkkisaostumista! Ruukku ei välitä, jätätkö kasteluvaraa sentin vai kolme, mutta kasvi voi kuolla, jos hautaat juurenniskan liian syvään. Kasvit on parempi istuttaa matalampaan kuin syvempään, mutta mieluiten samaan syvyyteen kuin missä ne ovat olleet. Voit joutua sovittamaan juuripaakkua uuteen ruukkuun pari kertaa, kunnes taso löytyy. Sitten juuripaakku nostetaan uuteen kotiinsa, kasvia tuetaan pystyasennossa ja lisätään multaa paakun ympärille. Multaa tiivistetään välillä hieman painamalla, ettei siihen jää ilmataskuja. Lopuksi multa kastellaan ja multaa lisätään reunoille, jos tarve on.

Lisätietoja saa esimerkiksi Martoilta.

1 kommenttia:

Kukkahattuneiti kirjoitti...

Ekaa kertaa kun itse ikinä "vaihdoin mullan", pari-kolme vuotta takaperin, tein sen perusteellisesti :D Uhrina oli viirivehka, eli onneksi kohdalle sattui kestävä kasvi. Mylläsin lahjaksi saamani viirivehkan juuriston esille, poistin KAIKEN mullan (!!!), selvitin sotkeentuneita juuria, ja jaoin kasvin kolmeksi :D Ja mikä ihmeellisintä, ne selvisivät moisesta koettelemuksesta, eivät tosin ole vieläkään kukkineet kertaakaan jaon jälkeen.