sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Den Gamle By: puutarhat

14.5.2011
Puutarhuri meni museoon, mitä puutarhuri löysi? Puutarhoja! Ja aivan ihania vanhoja Tanskalaisia kasvihuoneita! Tämä on vuoden 1885 tapaan rakennettu kauppapuutarha. Kuvassa lähin kasvihuone on vuodelta 1830, taaempi vuodelta 1850. Mehiläishoitaja esitteli mehiläisten hoitoa, valitettavasti vain tanskaksi.
Täältä kerätään hunajaa myytäväksi. Tässä etsittiin kuningatarta näytettäväksi, ja uskomatonta kyllä, kyllä se sieltä vilinästä löytyi. Minä en osannut yhtään sanoa, miten se erosi noista kaikista muista, mutta en näistä tiedäkään mitään.
Mennään ensin isompaan kasvihuoneeseen, joka täällä oli se "näyttelytila".
Täällä on esillä "vanhanajan huonekasveja" 1800-luvulta. Ne eroavat nykyajan kasveista siinä, että ovat peräisin sub-trooppisilta alueilta ja sopeutuneet kylmempään talveen. Nykyasunnoissa ne eivät menesty yhtä hyvin kuin puulla lämmitetyissä vanhoissa taloissa, koska lämpötila ei talvella laske lähelle nollaa.

Ikkunalaudalta sai bongata tuttujen lisäksi tuntemattomampiakin. Kuka tietää, mikä kasvi? Minulle tämä ei ole tuttu.
Tämäkään ei ollut tuttu, mutta tässä sentään oli nimilappu: Crinum moorei. Tuleeko muille mieleen nykyinen traakkipuu?
Rakennus on alunperin kartanon pihasta. Puutarhuri käytti sitä kartanon kasvien talvetukseen ja lisäämiseen.
Kasveja lisätään yhä, myyntiin. Tässä pistokkaita lehtikaktuksista.
Kaktukset olivat aivan ylähyllyllä, joten niistä oli vaikea saada kuvaa. Ne olivat kuitenkin joko täydessä kukassa tai täynnä nuppuja.

Jatketaan takahuoneeseen, mutta varotaan tönäisemästä mitään alas. Täällä on täyttä!
Näkymä takahuoneesta ensimmäiseen huoneeseen. Täälläkin on täyttä.


Pelargoneissa oli paljon tuoksupelargoneja, jonka huomasi viimeistään kun reppu osui niistä johonkin.
Pihalle kuljettiin kasvi"rappusten" ali. Joka koloon oli työnnetty lisää kasveja.

Kasvihuoneiden välissä viljeltiin mm. kesäkukkia, joiden siemeniä kerättiin myytäviksi. Lajikkeet ovat tietysti vanhoja.
Kurkataan sisään pienempään kasvihuoneeseen. Tämä toimi myymälänä. Tarjolla oli mm. siemeniä, hunajaa ja lasikupuja taimille. Paikallinen puutarhaseura mainosti myös itseään.
Tarjolla oli taimina samoja kasveja, joita esiteltiin isommassa kasvihuoneessa.
Ornithogalum longibracteatum
Minua kiinnosti tämä, mutta valitettavasti siitä ei ollut taimea myynnissä. Sain siis neljä pikkusipulia ilmaiseksi! Kannattaa kysyä. :) Tätä kirjoittaessa kolme niistä on jo juurtunut, vaikka laitoin ne vain säilytykseen kosteaan hiekkaan, etteivät nahistuisi. Toivottavasti eivät päätä saada kasvuspurttia ennen kuin olen Suomessa!
Kasvihuoneiden takaa löytyi kasvilava. Ei paljoa eroa nykypäivän vastaavista.
Toinen puutarha löytyi apteekin vierestä. Siellä esiteltiin vanhoja lääkintään käytettyjä kasveja. Taustalla rakennustelineet ovat ihan modernilta ajalta. Vanhoja taloja täytyy joskus restauroida. Aidan takana näkyy vanha tivoli 1700-luvulta. Se oli hitti lasten keskuudessa.
Muokkasin tämän kuvan värit tahallani ihan päin prinkkalaa, jotta teksti olisi paremmin luettavissa. Kasvien tieteelliset nimet ja kasvupaikat on merkitty portin pieleen.

Vanha puutarhamaja on pystytetty tänne yhtä vinoon kuin missä se oli alkuperäisellä paikallaan.
Puksipuuaidat reunustavat penkkejä ja omenapuu kukkii.
Barokkipuutarha oli päässyt rikkaruohottumaan, mutta nekin kasvoivat puksipuuaitojen keskellä. Sen viereisessä talossa esiteltiin olohuoneen kehitystä. Pihalla oli "myynnissä" polttopuita kaupunkilaisille.
Löytyi sitä puutarhaa sisätiloistakin. Tämä rakennus on sisustettu vastaamaan 1700-luvun varakkaan perheen tarpeita. Alakerta palveli juhlien järjestämisessä, ja ylemmissä kerroksissa asuttiin. Puupinnat on maalattu näyttämään joltain muulta kuin ne ovat: marmorilta tai metsältä.
En ehtinyt kiertää koko kylää, vaikka siellä useamman tunnin vietinkin. Näkemättä jäivät hyötypuutarha ja vaatettajan puutarha, mutta paljon tuli nähtyä! Leikkikalumuseossa katsoin vanhoja mykkäelokuvia, 1970-luvun kadulla löysin vanhan mökkitelkkarimme kaupan hyllyltä. Leipurilta ostin joululeivoksen 1800-luvun tyyliin, karkintekijältä pussin karkkia. Myös kirjakaupasta ja sekatavaraliikkeestä sai ostaa ihan oikeasti. Talleilla oli tietysti hevonen. Alueelta löytyy ravintola, mutta eväitä saa syödä vapaasti. Todella kiva ja monipuolinen paikka.

2 kommenttia:

Libélula kirjoitti...

Hei, kysyisin vaan, että sattuisko sulla olemaan käsitystä ku olen kasvattanut siemenestä kiivin, joka on nyt vuoden vanha. Silti se ei ole kasvanut varmaan edes 10senttiseksi. Se kasvattaa aina kaksi lehteä, tappaa ne ja kasvattaa uudelleen kaksi uutta lehteä. Käsittääkseni sen pitäisi alkaa köynnöstää, laitoin jopa tukikepin sille vinkiksi että alaha kiivetä, mutta ei mitään... :( Jos mitään tulee mieleen niin kerro toki, pikku kiivini on niin suloisen säälittävä. :)

Aralia kirjoitti...

Oletko tarkistanut kasvin ötököiden varalta? Kaverillani käpypalmu teki samaa, se oli täynnä kilpikirvoja. Niihin tehoaa parhaiten Provado, suihkeena, kun kasvisi on pieni.