sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Nimisekoiluja

(Alkuhuomautus: Kirjoitan tämän tänne senkin uhalla, että joudun kirjoittamaan sen kokonaan uusiksi. Myönnän, että olen aloittelija, ja teen virheitä. Korjatkaa, jos tuli tehtyä massiivisia.)

Posliinikukkien suku on yhä aikamoinen sekasotku, mutta jotain on jo saatu selville. Ensin vähän taustaa kaikille niille lukijoille, jotka eivät ole perehtyneet kasvitieteeseen. Aikoinaan oli ruotsalainen mies nimeltä Carl von Linné. Hän kehitti kaksiosaisen kasvien nimeämisjärjestelmän. Ensimmäinen osa nimestä kertoo kasvin suvun, toinen lajin. Hän perusti kasvien luokittelun niiden sukuelinten ts. kukkien rakenteiden eroavuuksiin lehtien muodon tai kukkien värin sijaan, sillä ne ovat paljon vähemmän muuntelevia. Esimerkiksi lehtien muotoon vaikuttaa kasvupaikka, kasvuolot, lannoitus, hyönteisten vioitus jne. Lisätietoa.
  
Posliinikukkien lajierot löytyvät monesti lisäteriöstä (englanniksi corona). Lisäteriö on posliinikukan kukan keskellä oleva "tähti". Lisäteriön muodon tai rakenteen perusteella tehtävä lajien nimeäminen voi tuntua tavallisesta tallaajasta pilkunviilaukselta, mutta on monesti ainoa varma tapa erottaa kasvilajit toisistaan. Kasvit kun eivät tykkää kasvaa aina samannäköisinä valossa, varjossa, kuivassa huoneilmassa, nuorina tai vanhoina. Sitten asiaan:

Tähtiposliinikukka - ei Hoya multiflora, vaan H. javanica
Australialainen David Liddle tutki 2000-luvulla H. multiflora - ja H. javanica -nimillä kulkeneita posliinikukkia. Hän totesi, että useimmat myynnissä olevista multiflorista ovatkin oikeasti javanicoja, ja että oikea multiflora on paljon harvinaisempi, ainakin myynnissä. Eron näkee kukan lisäteriöstä. Lähde.
  
  
H. javanica on kotoisin Jaavalta, H. multiflora Malesiasta ja Filippiineiltä.
  
Hoya densifolia ja Hoya cumingiana
Näiden kahden kasvin nimet ovat myös jossain vaiheessa vaihtuneet, ja cumingiaanaa on myyty densifolian nimellä ja toisinpäin. Kukkimattomissa kasveissa eron näkee lehden kärkien muodossa. Densifolian lehdenkärjet ovat pyöreät ja cumingianan terävät:
  

Kukkivissa kasveissa eron näkee taas lisäteriöstä. Cumingianan lisäteriö on punainen, densifolian valkoinen. 

Hoya compacta vai Hoya carnosa f. compacta?
Molempia nimiä näkee käytettävän, vaikka kyseessä on kaksi eri lajia. Alunperin H. compactan oletettiin syntyneen jalostuksen tuloksena isoposliinikukasta, mutta Chris Burtonin tutkittua kasvia tarkemmin, hän julkaisi sen omaksi lajikseen vuonna 1990. Kaikki eivät kuitenkaan ole samaa mieltä, sillä H. compactaa ei ole löydetty luonnosta. Eli keräyspaikka on unohdettu ja/tai sitten kasvi on kadonnut luonnosta keräämisen jälkeen. Jotkut ovat sitä mieltä, ettei kasvia voida pitää omana lajinaan, ellei sen levinneisyysaluetta tiedetä. Lisäteriö puhuu kuitenkin selvää kieltään:
  
  
H. compactasta on saatavilla monia lajikkeita:
  
'Krinkle-8' (eli ‘Crinkle Curl’, eli 'Gringle Curl’): Mikä on ihanaa, on että H. carnosalla on samanniminen lajike, joka on kuitenkin eri kasvi. Netissä nimiä näkee molemmilla, omistajat ovat arponeet (?) kasvilleen nimen. Kukan lisäteriöstä näkee yhä, kumpi on kumpi. H. carnosa 'Krinkle-8':n lehdet ovat tasaiset, mutta niissä on 8 "kuoppaa". Huomatkaa, että linkin kasvi on nimetty väärin. Kukista näkee, että se on selvästi carnosa.

‘Mauna Loa’ (joka on rekisteröity tavaramerkiksi nimellä Lura Lei®. Sama kasvi kuin 'Picta'.): lehdet vihreäreunaiset ja keskusta kermanvärinen tai keltainen.

‘Regalis’ (kiertää netissä nimillä ‘Variegata,’ ‘Variegated’, ‘Compacta Variegata’ ja ‘Krinkle’. Tälle on keksitty useita kauppanimiä, kuten Indian Rope ja Hindu Rope): Valkoreunaiset lehdet.

‘Tove’ on H. compactan mutaatio, jonka lehdissä on hopeisia täpliä. Kiertää Ruotsissa harrastajalta toiselle. Samassa maassa kiertää myös kasvi nimeltä H. lacunosa 'Tove', jonka oikea identiteetti on vielä selvittämättä. Se ei nimittäin välttämättä ole sädeposliinikukan H. lacunosa lajike.
  
H. carnosasta on myös tarjolla useita lajikkeita, mutta menee vielä hetki, ennen kuin tajuan niistä mitään. Niitä on huomattavasti useampia kuin compactasta, ja netissä lajikenimiä käytetään aivan sekaisin.

0 kommenttia: