sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Päivän projekti

Minun on jo pitkään pitänyt tehdä ruukkupaju, tai ainakin kokeilla, miten hyvin semmoisen tekeminen onnistuisi. Nyt oli jo vähän pakko ryhtyä hommaan, sillä pajut olivat päättäneet ryhtyä kasvamaan ja tehneet lehdet ja vähän juuriakin.Tänään sain sitten haettua viime vuonna ruusupajulla olleen ruukun alas. En vaihtanut multaa, pöyhin sen vain kuohkeammaksi ja tökin sitten pajut paikoilleen.Rungoksi tuli koripajua, punokseksi korallipajua. Jotta olisin saanut jonkinlaisen ympyrän muodon aikaan, käytin lannoitepurkkia "muottina".Heiluvat latvat saatiin kuriin kihlattuni patenttiratkaisulla. Lannoitepurkin kansi toimii mittatikkuna. Sitten vain punomaan korallipajua pitämään rungon oksat aloillaan. Ensimmäinen oksa oli vaikein, ja pitkään näytti siltä, että yritän tehdä neliöitä ympyrän sijaan. Sitten tajusin taivutella oksaa kaarelle ennen pujottelua.Pajut olivat koko ajan erimieltä siitä, missä asennossa niiden kuuluisi olla, joten sidoin ne lopuksi tiukasti narulla paikoilleen. Jos ne nyt kuivuisivat oikeille kohdilleen. Siistiminen on vielä tekemättä. Tyvet ja latvat törröttävät, sillä punominen oli helpompaa kun niiden antoi jäädä liian pitkälle. Ne voi sitten myöhemmin leikata nätimmiksi. Koska kasvit ovat jo ehtineet käyttää osan energiavarastoistaan tekemällä lehtiä ja juuria, annan niiden juurtua ennen kuin katkaisen latvat. Lopuksi heitin mullan pinnalle loput amppelilobelian siemenet. Pitää ostaa toinen pussi, niitä oli niin vähän.

Pajua jäi reilusti yli, joten jos joku tarvitsee korallipajua tai isopunapajua, täältä saa ilmaiseksi jo valmiiksi kasvuun lähtenyttä.

2 kommenttia:

Partsipuutarhuri kirjoitti...

Tuosta tulee varmasti tosi hieno!

Aralia kirjoitti...

Toivotaan. :) Toivottavasti en kovasti runnonut noita eläviksi tarkoitettuja punoessani. Eniten pelkään, että kuoreen tuli haavoja. Ja tämä oli siis ensimmäinen pajutyöni koskaan. :D