torstai 25. maaliskuuta 2010

Tupakka tappaa


Kuulin, että joku oli onnistunut tappamaan kiinanruusustaan kirvoja tupakan avulla. Toinen kehui tappaneensa jopa punkkeja syöpäkääreen avulla. Päätin kokeilla. Koska petopunkkitilaus saapuu koululle vasta keskiviikkona, pyysin yhdeltä tupakoitsijalta tupakan kokeilua varten. Kiinanruusu ja piikkikruunu muovihupun suojiin, tupakka palamattomalle alustalle ja tulta perään. Tietysti koe piti tehdä parvekkeella, sillä tupakansavu sisätiloissa on jotain aivan karmeaa. Tämä on yksi tapa myrkyttää öttiäisiä.

Toinen suositeltu tapa oli liottaa tupakan puruja kasteluveteen, mutta uskaltauduin mieluummin kokeilemaan tätä tapaa, sillä yliannoksen vaara on pienempi. Jos kasvi alkaa näyttää huonolta, ei muuta kuin huppu pois. Myrkkyjä on vaikeampi poistaa kasvin sisältä jos se on jo juonut ne veden mukana. Kirvojahan myrkytetään ihan kaupallisilla viljelmillä nikotiini-kärytenauhoilla, mutta ne eivät kuulemma tehoa punkkeihin. Uskon kuitenkin, että tupakka voi hyvinkin tappaa punkitkin, sillä siinä on paljon muitakin myrkkyjä kuin nikotiini, jotka tappavat hyönteisiä. Jos yksi myrkky ei tehoa, niin jos myrkkycocktail toimisi. Raportoin myöhemmin, näkyykö punkkeja enää.

Ps. Ensimmäinen kokemus: kasvit haisivat hirveälle kun toin ne sisään. Piti laittaa tuoksulyhdystä parempaa hajua tilalle. Toivottavasti jotain hyvääkin tapahtui.

3 kommenttia:

nirppu kirjoitti...

Kerrothan sitten, jos punkit kuoli, niin tietää hakea tupakka-askin kasveja varten.

Minna G. kirjoitti...

Pakko kertoa, että tupakka toimii esim vihannespunkin ilmestyttyä. Sain sillä hävitettyä vaikean punkkikolonnan :)Tein sillä tavalla, että siroittelin noin 1/5 tupakan ruukkuun ja sen jälkeen kastelin purujen päältä. Minulla oli aikasemmin ongelma mm. kiinanruusussa, ja kun asun myös kerrostalossa, on huoneilma talvisin melko kuivaa. Vihannespunkki on nimestä huolimatta hämähäkki, eikä pidä kosteudesta, joten kasvien ympärivuotinen sumuttelu auttaa myös.

Aralia kirjoitti...

Punkit kuolivat, mutta käsittely olisi pitänyt uusia kolmen päivän päästä, kun uudet kuoriutuivat munista. Kasteluveteen liottaminen voi toimia pitkäaikaisempana keinona. Petopunkit söivät minulla loput pahikset.