maanantai 14. kesäkuuta 2010

Eroon kehrääjäpunkeista

Mikä kaikki toimii? Tein vähän tutkimusta saatavilla olevista valmisteista ja itse kotona tehtävistä myrkyistä.

Kaupalliset valmisteet (suluissa tehoaine(et))

Havu Mäntysuopaliuos (mäntyöljyn natrium- ja kaliumsuolat)
Substral saippuapohjainen hyönteisten torjunta-aine (rasvahappojen kaliumsuoloja)
Neko Bio Torjunta (mäntysuopa + pietaryrtti-, salvia- ja laventeliuutteita)
Carbon Kick Booster (rypsiöljy)
Spruzit, Spruzit RTU (pyretriini + rypsiöljy)
Ei ötököitä puutarhassa bioruiskute S (pyretriini)
Johnson Kukka-Raid, Johnson Raid House & Garden Insect Killer, Puutarha-aerosoli, Ötökkä-torjunta-aine (piperonyylibutoksidi + pyretriini)

Ulkomaalaisilla foorumeilla vannottiin aika laajasti kahden valmisteen nimeen, Floramiten ja Avidin. Bifenatsaattia sisältävä Floramite 240 SC on saanut Suomessa myyntiluvan vain ammattilaiskäyttöön kasvihuoneilla. Avidin tehoaine on abamektiini. Ainoa Suomessa myyntiluvan saanut aine, jonka tehoaine on tämä, on Vertimec 018 EC. Sitä saa käyttää vain kasvihuonekäytössä, ja sen käyttö vaatii erityistutkinnon suorittamisen. Järeää tavaraa, todella. Eli kumpaakaan ei täällä saa käyttää kotona, ei vaikka olisi perintökasvi kyseessä. (Lähde)

Huom! Pyretriini on epäspesifi aine, eli se tappaa möys hyödyllisiä ötököitä. Ts. se tappaa kaikki hyönteiset ja hämähäkkieläimet, joihin se osuu.

Itse tehtävät

Chilisumute
1 voimakas chili
2 tl mäntysuopaliuosta
2 l vettä
Käyttö: Sekoita paloiteltu chili pienessä vesimäärässä tehosekoittajassa tai monitoimikoneessa. Siivilän läpi valutettuun nesteeseen lisätään mäntysuopaliuos ja loput vedestä. Käytetään kaikenlaisiin tuhoeläimiin.

Piimaa
Jotkut lontoon murretta puhuvat vannoivat tämän nimeen. Se toimii kuivattaen ötöt. Sitä voi käyttää kasvin juurelle ripoteltuna, jolloin sen yli ryömijät kuivuvat ennen kuin ehtivät itse kasviin, tai sitten sitä voi sekoittaa nesteeseen ja sivellä tätä tahnaa itse kasviin. En ole itse kokeillut, mutta jos tätä sattuu olemaan käsillä, mikä estää kokeilemasta. Piimaata saa esim. ravintolisänä hevosille ihan inhimillisen kokoisessa paketissa.

"Tupakkatee" (tupakkavesi)
2,5 dl tupakantumppeja
4 l vettä
Anna tupakantumppien liota vedessä 24-48 tuntia. Valmis liuos on väriltään kuin jääteetä. Jos tuli tummempaa, lisää vettä kunnes väri on oikea. Lisää 2 rl tiskiainetta/saippuaa rikkomaan veden pintajännitys. Siivilöi tupakantumpit vedestä. Siivilöi liuos harson läpi saadaksesi pienet murut pois. Säilytä suljetussa astiassa pimeässä ja viileässä. Säilyy käyttökelpoisena noin kuukauden.
Suojaa kätesi pitämällä kumihanskoja käsitellessäsi tupakantumppeja ja liosta! (Lähde)

Tupakkateetä käytetään yleisesti sumuttamalla sitä kasvin lehdille. Se imeytyy kasviin ja säilyy lehdissä jopa viikkoja. Sen käyttöä ei suositella, jos aiot syödä kasvin, mutta äärimmäisessä hädässä sitä voi käyttää vielä kuukausi ennen sadonkorjuuta. Se ei sovi lainkaan tomaatille, pippurikasveille tai munakoisolle.

Papu, jota kasteltiin viikon ajan vain tupakkateellä, kasvoi hitaammin kuin vedellä kasteltu, mutta ei kuollut. Tästä voi päätellä, että tupakkatee ei ole kasveillekaan aivan terveellistä, mutta ei tapa niitä. Se, onko kastelusta hyötyä muita kuin juuristotuholaisia vastaan, on epäselvää. En ainakaan löytänyt tietoa että se voisi toimia systeemisenä aineena tuholaisia vastaan kasteluna. Suomalaiset näemmä ovat kokeilleet kasteluakin, ja väittävät että se toimii, mutta englanniksi en löytänyt mainintoja tämmöisestä käyttötavasta.

Lisäys kevät 2013: HUOM!! Tupakkateetä sumuttaessa kannattaa huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta. Sumun hengittäminen voi aiheuttaa nikotiinimyrkytyksen, joka voi ilmetä päänsärkynä ja huonona olona. Nyt ainetta kokeilleena voin kyllä suositella sitä, sillä se tappoi jopa viheliäiset punapunkit yhdellä käsittelyllä tappamatta yhtäkään kasvia. En suosittele käyttämään juurtumassa oleville pistokkaille tai nuorille taimille, sillä ne ovat herkempiä ja voivat jopa kuolla tupakkatee-käsittelyyn.

Öljykylpy
Öljykylpyyn voi käyttää mitä öljyä nyt sattuu kotona olemaan: rypsiöljyä, neemöljyä (=neempuun siemenistä tehtyä öljyä), soijaöljyä. Soijaöljy, rypsiöljy ja neemöljy toimivat kaikki myös lehtien alapinnoille ruiskutettaessa. Ne menevät hyönteisen ilmatiehyeisiin tukkien ne. Koska teho on fysikaalinen, resistenssiä ei kehity. Öljyt vaativat aina kiinnitteen (eli saippuaa) jotta niistä saisi emulsion (ts. öljy hajoaisi tarpeeksi pieniksi pisaroiksi toimiakseen). Suhde on 9 osaa öljyä, 1 osaa saippuaa/tiskiainetta. Sekoita tätä 5-20ml/litra vettä. Kasvin koosta riippuen sumuttele lehtien alapinnoille tai upota kasvi liuokseen (Huom! Vihreät osat, ei koko kasvia ruukkuineen, päivineen. Kasvi ylösalaisin, ja kasto tähän veteen). Älä käytä öljyä enää ruuanlaittoon, kun olet lisännyt siihen saippuaa!

Neemöljy poikkeaa muista öljyistä, sillä se sisältää atsadiraktiinia (engl. azadirachtin), ja alueilla, jossa neempuu kasvaa, sitä on käytetty tuhohyönteisten torjuntaan jo vuosisatoja, jollei tuhansia. Atsadiraktiini vaikuttaa hyönteisiin monella tavalla. Se toimii karkottavana, syöntiä estävänä, kasvunsääteenä sekä lisääntymistä ja kasvua haittaavana valmisteena. Eli neemöljykylpy ei tee kasvista myrkyllistä, vaan sille eksyvät tuohohyönteiset eivät halua syödä sitä. Neem-valmisteiden tehoa on tutkittu ainakin vuonna 2006 (lähde), mutta niitä ei myydä nimenomaan tuholaisten torjuntaan (kauppavalmiste NeemAzal ei ole saanut myyntilupaa). Sen sijaan neem-valmisteita löytyy hiusten hoitoon, syötäväksi jne. Niistä voi kehitellä vaikka mitä niksipirkka-keinoja. ;)

Nyrkkisääntöjä
- Kehrääjäpunkit elävät lehtien alapinnoilla, joten sumuta alapinnat, älä yläpintoja.
- Aloita aina lievimmästä aineesta ja siirry järeämpiin tarpeen mukaan. Kaikki kannat eivät ole torjunta-aineissa liotettuja, eivätkä siis vaadi järeimpien aseiden käyttöä.
- Käytä torjunta-aineita vaihdellen. Jatkuvasti samassa aineessa pysyminen kehittää punkkikannan, joka on sille vastustuskykyinen.
- Suojaa itsesi: varo silmiä ja ihokosketusta. Pese kädet ennen kuin pistät mitään suuhusi.
- Tee aineita kerralla korkeintaan kuukauden annos. Parasta olisi tehdä kerralla vain se, mitä tarvitset juuri nyt. Tehoaineiden hajoaminen on nopeaa.

3 kommenttia:

Minna G. kirjoitti...

Kiitos tästä blogista! Hurjan paljon olet löytänyt tietoa öttiäisistä ja niiden torjunnasta. Lähdenkin tästä heti kaupoille ostamaan tuota "ei ötököitä"-liuosta. Se tuntuisi olevan kaikista täsmällisin tarkoitukseen.

Hankin nimittäin viime kesänä K-Raudasta saman valmistajan "ei ötököitä puutarhassa"-valmistetta, mutta kun tarkemmin lukasin ohjetta, se ei torjukaan vihannespunkkia (huijasivat minua kaupassa). Muistaakseni tuota bioruiskutetta ei ollut silloin vielää saatavilla... mutta jos nyt on niin äkkiä kauppaan :D

Puutarhuri kirjoitti...

Sullahan on paljon tarpeellista asiaa täällä. :) Mun opiskeluistani on jo sen verran aikaa että tahtoo unohtua varsinki nämä ötökkäasiat..päivääkään en ole ehtinyt alan töissä käydä, kun on noita lapsia nyt saanu hoitaa. Omalla pihalla vaan tullut testattua osaamista, ja vähän tuttujen pihoilla välillä ;)

Anonyymi kirjoitti...

Mighty neem ja kyllä chileistä karisi ötökät hyvin eli alias spyder mite kohtasi voittajana. Suosittelen kyllä kokeilemaan muitakin keinoja ensin!