keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Löytö: poimupatsuli

Tämmöinen löysi tiensä rapulaan. (Tai tämän näköinen. Kamerani väittää, että patterit ovat tyhjät, vaikka ne eivät sitä ole. ) Poimupatsuli on hauska nimi, ja kasvikin on hauskan näköinen. Sen pitäisi pysyä sitä matalampana, mitä enemmän on valoa, joten se tulee kyllä minun akvaariossani todennäköisesti kasvamaan korkeutta. Kasvin pitäisi kuitenkin pysyä alle 10 cm korkuisena, joten se sopii hyvin pieneen akvaarioon. Se leviää rönsyillä, ja hyvissä olosuhteissa (=paljon valoa ja hyvä pohjalannoitus) muodostaa akvaarion pohjalle nätin maton. Katsotaan, rupeaako se viihtymään.

Olen nyt käynyt läpi lähes kaikki pienet etualan kasvit, joita Tropica myy. Kääpiökeihäslehti viihtyi liiankin hyvin, ja kasvoi normaalin keihäslehden kokoiseksi. Siirsin sen takaisin 300-litraiseen. Suippomelalehteä en ole ikinä mistään löytänyt. Pikkusuokkia minulla oli 300-litraisessa, mutta monniset kaivoivat sen ylös. Olisi kai pitänyt siirtää sitä ajoissa rapulaan turvaan. Se oli helppo kasvi, olen yrittänyt löytää sitä uudelleen. Pikkuluikka kuuluu kuulemma ihan Suomenkin lajistoon, mutta sitäkään en ole nähnyt myynnissä missään. Kääpiökieltä olen nähnyt myynnissä, mutta niin hirveään hintaan, etten ole uskaltanut käyttää niin paljoa kasviin, joka saattaa kuolla pois lähes välittömästi. Kääpiökyynel ei viihtynyt rapulassani ja kuoli pois. Ja se oli aikaa, jolloin lisäsin tuohon purkkiin hiilidioksidia. Noista kääpiöruohoista en tiedä, mitä minulla on akvaariossani, joten en tiedä, mistä minulla niistä on kokemusta. Vesiapilaa en ole nähnyt myynnissä, mutta voisi olla kokeilemisen arvoinen kasvi, sillä se on kääpiökyyneltä ja -kieltä helpompi (kuulemma). Kapeakeiholehti vaatii enemmän valoa kuin rapulassa on tarjolla, mutta eipä sitä ole tullut vastaankaan. En tiedä, onko Staurogyne repens samaa kasvia kuin minulle nimellä Staurogyne sp. myyty, mutta jos on, se on viihtynyt ihan hyvin, vaikka onkin to-del-la hidaskasvuinen.Ruohovesihernettä ei ole kävellyt vastaan, ja jaavansammal vieroitti minut tehokkaasti erikoisemmistakin sammalista. Ne ovat liian vaikeita pitää nätteinä.

Eiväthän tuossa ole kaikki pieneen akvaarioon sopivat lajit, mutta paljon on tullut jo kokeiltua. Olen luopunut hifistelystä, eli nyt allas saa tulla toimeen lähes nollahoidolla. Jos siellä ei viihdy, saa olla viihtymättä. Hassua, että vähimmällä hoidolla ollut akvaario näyttää tällä hetkellä parhaimmalta. :)

Vielä jos löytyisi kasvi, jolla voisi korvata liian pitkäksi liian nopeasti pyrkivän rusolehden akvaarion taustalla. Jäisi pätkiminen vähimmälle. Osaako joku ehdottaa sopivaa?

0 kommenttia: