perjantai 4. kesäkuuta 2010

Posliinikukka pyörryttää

Augh! Aaah! Löysin aivan upeakukkaisia posliinikukkia: Hoya campanulata ja H. wallichii. Tahtoo! Mistä tälläisiä ihanuuksia löytää? Jos tiedät tai sinulta peräti irtoaisi pistokas, ilmoittele! Voin vaihtaa rahaan tai lähetellä pistokkaita omista kasveistani.
Olen pitänyt Hoya-suvun kasveista siitä asti kun näin ensimmäisen kerran isoposliinikukan kukkatertun. En meinannut saada silmiäni irti siitä. Tuijottelin kukkaa joka suunnasta, valoa vasten ja ilman, eikä pieneen päähäni millään meinannut upota, miten pehmeälehtinen kasvi voi tehdä kukat, joiden osat näyttävät aivan posliinilta tehdyiltä. Tästä kohtaamisesta on jo yli 10 vuotta, mutta posliinikukkia minulle ei ole kertynyt. Sain kyllä isoposliininkukan pistokkaan, mutta siinä oli lehdissä inhottavia laikkuja, jotka kuulemma eivät ole kasville vaarallisia mutta minusta tuo (sieni?)tauti pilaa lehtien kauneuden. Heitin siis lopulta kasvin roskiin. En ole vielä löytänyt kasvia, jossa tuota tautia ei olisi. Ilmeisesti Hoya-harrastajia ei lehtien pilkullisuus haittaa, joten sairaatkin kasvit menevät kaupaksi eli niitä kannattaa lisätä. Ainakin Plantagenissa oli kaikissa posliinikukissa tuota pilkkuisuutta kun kävin siellä kaverin vinkkaamana. Hän oli huomannut, että siellä oli erikoisempiakin posliinikukkia myynnissä puoleen hintaan. Sinne jäivät.

Edit: Haa! Minua on taas korjattu. Näemmä isoposliinikukassa kuuluukin olla lehdissä hopeanharmaita laikkuja. Kun aloin miettiä, mistä olen saanut käsityksen että ne ovat tauti, muistin että mummoni on aina valitellut omista posliinikukistaan kun ovat niin "tautisia", mutta kun jaksavat kukkia niin kauniisti, ei ole niistä luopunut. Sitä en sitten tiedä, mistä hän on moisen harhakäsityksen omaksunut. Hmm hmm... Pitääpä oikaista mummoakin, kun seuraavan kerran siellä käyn. Niin sitä taas tuli opittua uutta. Tämä on kyllä netin hyviä puolia. Muuten sitä jäisi ikuisesti väärään luuloon.

3 kommenttia:

Millan kirjoitti...

Huuto.netissä on tälläkin hetkellä useita Hoya -suvun kasveja. Kurkkaappa olisiko siellä mieluista.

Aralia kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Paljon siellä oli, mutta ei juuri näistä kumpaakaan... Jätin kyselyä Klorofyllin puolelle, jos sieltä löytyisi.

SolmuSilmukka kirjoitti...

Siinähän on erillainen posliinikukka. Enemmän "posliinia" kuin H. bella:ssa tai carnosa:ssa.

Itse ihastuin posliinikukkaan ~10 vuotiaana hammaslääkärin odotushuoneessa. :D Seinällä oli runsaasti kukkiva pikku- tai isoposliinikukka.