perjantai 27. toukokuuta 2011

Viimeisen viikon työt

Maanantaina tehtiin vähän erikoisempi homma: Korjattiin koneiden ja säiden ylös nostama kiveyksen reuna hiekkalaatikon ympäriltä.
 Eli kivet ylös, pohjamaan tasaus, uusi asennushiekka ja kivet takaisin. Uutta hiekkaa saumoihin ja vielä nurmikon korjaus ympäriltä. Hyvä tuli!
Yksi työpari kiersi 11 kerrostalon valtavaa työmaata tukemassa istutettuja puita. Ne tuettiin näin: 1 tukiseiväs ja metallinen tuki, joka kiinnitettiin seipääseen kahdella naulalla. Ei niin kuin koulussa, missä meitä on opetettu käyttämään kahta tukiseivästä ja tervanarua. Tukemistapoja on todellakin yhtä monta kuin tekijää!
Tällä viikolla tehtin paljon tätä: Traktori kävi heittämässä kiveyksille saumaushiekkaa, jota me sitten lakaisimme saumoihin parhaamme mukaan. Asukkaat eivät oikein ymmärtäneet, miksi heitä piti kiusata tekemällä kaikista kiveyksistä järkyttävän liukkaita levittämällä niille hiekkaa. :)
 Toinen tämän viikon kestohitti: kitkeminen. Hakkeen ja jo itäneen nurmikon väliin oli kasvanut kiitettävästi voikukkaa, jota tässä on hävitetty. Lopuksi piti tietysti täyttää syntyneet kuopat ja kylvää nurmikko uudelleen.
Keskiviikko alkoi erikoisesti. Ensin lastattiin auto ja peräkärry täyteen laakeripuita (Laurus nobilis). Niitä käytetään näin etelässä aitakasveina.
Matka oli pitkä. Suuntasimme saareen, jonne vievällä lautalla oli painoraja. Firman kevyin auto oli puolimatkassa toisella työmaalla. Ajoimme siis alkumatkan ihan isolla autolla, jossa oli kunnolla moottoritehoa motarillekin tällä kuormalla. Loppumatka tehtiin pienessä kopissa, joka juuri ja juuri jaksoi vetää koko kuorman, kunhan ei unelmoinut huippunopeuksista. Tässä siirretään kuormaa autosta toiseen.
Perillä odotti neljä hommaa. Ensimmäinen oli vallihaudan kaivaminen talon ympärille ja sen istuttaminen täyteen laakeripuita. Tässä talossa ei ollut rahasta pulaa, joten käytetyt pensaat olivat valmiiksi oikean korkuisia. Näkösuoja oli välitön.
 Toinen homma annettiin minun hoidettavakseni: kahden kärhön vaihtaminen. Omistaja oli itse istuttanut kolme kärhöä, joista kaksi oli kuollut ensimmäisenä talvena. Hän ei ollut selvästikään tiennyt, että kasvin pakkausmateriaali, myös ne kepit joihin se on kierretty, jotta kasvi ei kietoutuisi myyntipöydällä naapureihinsa, tulisi poistaa ennen istuttamista. Toisekseen kärhöt tulisi aina istuttaa syvään, jotta ne säilyisivät hengissä. Eli sen multapaakun pinnan tulisi tulla noin 20 cm maanpinnan alapuolella. Kuvassa työ on jo tehty ja poistin hengissä sinnitelleestä kärhöstäkin kepit.
Kolmas homma oli istuttaa puu ja korjata aiemmin istutettujen puiden tuet. Alunperin asukkaiden itse istuttamat puut oli tuettu puuta korkeampiin tukiseipäisiin latvaan asti, mikä haittaa juurtumista. Lisäksi puiden istuttamisen jälkeen talon emäntä tajusi, että yksikään niistä ei osunut sen ikkunan eteen, jonka eteen hän halusi näkösuojaa naapuriin. Meidän piti siis istuttaa vielä yksi. Se on nyt aivan liian lähellä noita kahta, mutta kun jo istuttettuja ei kuulemma saanut enää siirtää. Asiakkaan sana on laki. Neljäs homma oli tehdä tontin rajalle pieni aita suojelemaan asiakkaan ruusuja naapurin lapsilta kunnes ruusut ovat vähän kasvaneet. Aita näkyy kuvassa.

Kun kaikki istutettu oli kasteltu, lähdettiin ajamaan kotiin. Kastelu oli helpommin sanottu kuin tehty, sillä asiakkaan vesiletku oli liian lyhyt. Perille asti vesi vietiin kottikärryillä. Konstit on monet, sano akka kun kissalla pöytää pyyhki. :D
Loppuviikko meni taas 11 kerrostalon työmaalla. Tähän oli jostain syystä jätetty kukkapenkille paikka, vaikka suunnitelmassa tässä on nurmikkoa. Korjasimme asian ja teimme tähän nurmikon.
Kukkapenkeistä piti kerätä pois kaikki isommat kivet ja kitkeä pois kaikki, mitä sinne ei oltu istutettu. Voikukkien poistaminen oli ihan helppoa, kunhan juuristo oli yksihaarainen. Tämmöisten hirviöiden poistaminen oli lähes mahdotonta. Tämä kasvoi onneksi pehmeässä maassa, niin se lähti juurineen nätisti.
Viimeisen päivän jopi oli tehdä paikkaistutuksia kuolleiden ja unohdettujen tilalle. Säkeissä on paljasjuurisia taimia. Lisäksi laitoimme kasteluputken niille puuntaimille, joilta se vielä puuttui. Työpäivän lopuksi kahviteltiin Suomeen palaamiseni kunniaksi. Niin päättyi reissu Tanskassa. Kiitos kaikille työkavereille, teidän kanssa oli kiva oppia näitä hommia!

0 kommenttia: