perjantai 29. huhtikuuta 2011

Asmild Plantecenter


Viime viikonloppuna tuli käytyä paikallisella taimistolla, tai siis yhdellä niistä. Ajatuksena oli katsastaa, mitä täällä taimistolta saa ja tietysti etsiä posliinikukkia.
Forsythia intermedia - komeaonnenpensas
Kevät alkoi täällä keltaisena, kun onnenpensaat alkoivat kukkia. Ne ovat olleet kukassa koko huhtikuun, ja alkavat nyt olla ohikukkineita.
Magnolia soulangeana - loistomagnolia

Magnolia 'Susan'

Magnolia stellata - tähtimagnolia
Nyt maisema on alkanut saada muitakin värejä, valkoista (magnoliat) ja punaista (kirsikkapuut). Osa magnolioistakin on jo siirtymässä kukkimisesta lehtien tekoon.
Täällä saa säleikköpuita valmiiksi muotoon leikattuina. Tätä en ole Suomessa nähnyt. Vai elänkö liian pohjoisessa? Näitä näkee joka taimistolla, jossa olen tähän mennessä käynyt. Toinen, mitä saa valmiiksi aloitettuina, ovat ulkobonsait.
Myös murattia sai "valmiselementteinä". Tässäpä välitön näkösuoja terassille.
Rhododendron ponticum 'Graziella'

Rhododendron 'Abendrot'
Alppiruusuista ensimmäiset kukkivat jo puistoissakin, mutta pääkukintaa saadaan vielä odottaa.
Havuissa oli saatavilla vaikka millaista väriä ja kasvumuotoa. Lappujen mukaan tarjolla oli ainakin sinilaakakatajaa Juniperus horizontalis 'Prince of Wales', kartiotuijaa Thuja occidentalis 'Brabant', kiinankatajaa Juniperus chinensis 'Blue Alps' ja 'Stricta', aitopihtaa Abies procera 'Glauca' ja metsäkuusta Picea abies 'Acrocona', jolla on pinkit kävyt. Eniten lajikkeita oli lawsoninsypressistä (eli huonekatajasta): 'Columnaris', 'Ivonne', 'Sunkist', 'White spot', 'Ellwoods Gold', 'Snow White' ja 'Stardust'.

Luulin tätä ensin tuijaksi, mutta lapun mukaan tämä oli nutkansypressi Chamaecyparis nootkatensis 'Pendula'.

Saisiko olla bambuja? Näissäkin riitti valinnanvaraa, vaikka nimilappu oli vain yhdessä: Fargesia murielae 'Simba'. Sitä näemmä saa ostettua Suomestakin.

Peikonpähkinät ovat selvästi suosittuja täällä, sen verran monessa pihassa ja puistossa niitä on näkynyt. Kippuraiset oksat ovat koristeelliset vuoden ympäri.

Näissä luki lapussa tyrni, mutta ei nyt ihan näytä samalta kuin Suomessa. Johtuuko taimen iästä vai jostakin muusta? Marjakasveista löytyi myös niitä tavallisia, mutta goji-marjaa en ole Suomalaisilta taimistoilta löytänyt. Marjakasveja myydään monesti montaa lajia tai lajiketta istutettuna samaan ruukkuun. Esimerkiksi mustikkaa saa kolmen lajikkeen pakkauksessa, ja marjapensaita voi olla neljää eri lajia (esim. vadelma, mustaherukka, karhunvadelma ja karviainen) samassa 10 litran ruukussa.
Zenobia pulverulenta 'Blue Sky'
"Erikoisten pensaiden" osastolta löytyi mm. sinihärmepensas täydessä kukassa. Muita erikoisiksi luettavia olivat Choisya 'Aztec Pearl', Heptacodium miconioides, Stewartia pseudocamellia, Exochorda macrantha 'The Bride' ja...
Osmanthus heterophyllus jonka nimen olen halunnut tietää, sillä olen nähnyt sitä niin paljon kotipihoissa täällä.
Photina fraseri 'Red Robin'

Euonymus fortunei 'Blondy' - sorvarinpensas

Hedera helix 'Arborescens' - muratti
Murattia näkee täällä paljon. Sitä käytetään puistoissa, kotipihoissa, hautausmailla. Jo junamatkalla tänne kiinnitin huomiota köynnösten peittämiin puihin. Ne osoittautuvat olevan joko muratin tai kuusamien peittämiä.
Erica carnea - lumikellokanerva
Täällä käytetään paljon monivuotisia kanervia ulkona. Harmi, ettei Suomessa ole innostuttu käyttämään meillä pärjääviä kanervia. Nämä tuovat keväällä heti väriä ja ovat kauniita maanpeitekasveja.
Skimmia japonica 'Rubella'
Täällä skimmia ei ole joulukukka vaan ikivihreä pensas, jota istutetaan alppiruusujen joukkoon.
Saisiko olla lumpeita? Tarjontaa on monenlaista.
Vesikasvit olivat omalla pöydällään enemmän tai vähemmän uppeluksissa.
Japaninvaahteroita oli useampaakin erilaista: 'Dissectum', 'Garnet', 'Ornatum' ja 'Inaba-Shidare'. Näiden lehtimuodot ja värit ovat kerrassaan ihastuttavia!

Mansikat kukkivat yhdessä rönsyansikan kanssa.

Araucaria araucana
Tämä veijari on hauskan näköinen mutta inhottavan piikikäs. Chilenaraukariaa ei kannata mennä halailemaan. Tämä näyttäisi olevan muodissa, sen verran paljon sitä näkee myynnissä.
Siellä täällä oli tauluja kertomassa kasveista, niiden leikkaamisesta ja istutuksesta. Tässä esimerkkinä havukasveista kertova taulu. Seuraavaksi päästäänkin jo toivottavasti sisätiloihin asti. :)

0 kommenttia: