tiistai 19. huhtikuuta 2011

Tiistai on taimia täynnä

Tiistaina pakotin itseni terveeksi, koska sairaana olo on niiin tylsää. Pääsiäislomakin oli tulossa, joten tein periaatepäätöksen siirtää flunssan sinne. Päivä alkoi näin kauniissa tunnelmissa. (Jos joku tunnistaa kasvit, saa kertoa.)
Klo 6:30-9 istutimme paljasjuurisia. Ne ovat siis taimia, joiden juurista on puhdistettu enimmät mullat pois. Ne ovat halvempia ostaa, koska ne saa pakattua pienempään tilaan, niitä ostetaan yleensä isoina erinä ja kunhan ne pitää viileässä, ne eivät tarvitse valoakaan. Mutta sitten kun ne otetaan sieltä kylmiöstä, niput avataan, lasketaan jokaiseen kohteeseen oikea määrä, pakataan ne jätesäkkeihin, viedään kohteeseen ja istutetaan, niin siinä on oikeasti kiire. Kasvien juuret eivät saa missään vaiheessa kuivua, ettei kasvi kuole. Jos ne ovat jossain vaiheessa liian pitkään lämpimässä, ne lähtevät kasvuun ja alkavat kuluttaa vettä.
Näin ikkään. Toinen teki lapiolla kolon ja toinen tökkäsi kasvin sinne. Tätä toistettiin. Toivottavasti osasimme tulkita istutuskarttaa oikein ja oikeat kasvit tulivat oikeisiin kohtiin. Etenkin angervojen kanssa sai olla tarkkana, että pinot pysyivät erillään, sillä jos ainoa ero on kukinnon väri, ei niitä sieltä lajittele enää kukaan erilleen jos ne menevät sekaisin.

Kahvitauon jälkeen minut siirrettiin lajittelemaan paljasjuurisia ja paakkutaimia, jotta istuttajilta ei loppuisi materiaali kesken. Nyt on sitten todella vähän ja huonoja kuvia, koska oikeasti oli hirveä kiire ja toisekseen olin koko ajan kastelemassa jotain. Vesi ja tekniikka eivät tunnetusti pidä toisistaan, ja koska olin itsekin litimärkä, vaikka yritin välttää kastumista, kamerakin olisi varmaan ollut.
Tämä metsä piti siis laskea, lajitella ja pakata. Vasemmalla tornissa perennoja. Niiden takana näkyy kukkivia kirsikkapuita. Lattialla laatikoiden raosta näkyy paljasjuurisia pensaita, mm. kanukoita. Isot puulaatikot olivat täynnä laakerikirsikoita (Prunus laurocerasus 'Rotundifolia'). Niiden takana näkyy vielä muiden puiden latvoja.
Pomo antoi minulle lapun, jossa luki esimerkiksi "C. 'Flavir.' 15" (joka siis tietenkin tarkoitti 15 kappaletta keltaoksakanukkaa Cornus alba subsp. stolonifera 'Flaviramea' ) ja minä yritin löytää sen jostain lukuisista tämännäköisistä kasoista, joissa jossakin sitä ehkä oli. Joskus ei löytynyt, ja sitten piti tutkia avaamattomat laatikot, olisiko niissä. Jos pomo oli puhelimessa tai ei muuten ollut tekemistä, piti kastella paljasjuurisia tai paakku- ja astiataimia, etteivät ne kuivuisi. Siinä se päivä sitten hurahtikin.

0 kommenttia: