maanantai 4. huhtikuuta 2011

Ensimmäinen työpäivä

Päivä alkoi firman tarjoamilla sämpylöillä, joita on tarjolla jokaisen kuukauden ensimmäisenä maanantaina. Silloin on myös työtekijöiden kokoontumisajot. Firmassa on niin monta työntekijää, etteivät kaikki edes käy kovin usein pääkallonpaikalla. Kaikki eivät paikalla olleet nytkään, vaan aloittivat työt siellä missä niitä nyt tekevätkään.
Sitten työmaalle, joka osoittautui 11 kerrostalon asuinalueeksi. Jokaisen edustalle tulee tämmöinen kiveys, joten muulle porukalle tämä oli jo 11. samanlainen kohde. Alkoi kuulemma jo vähän puuduttaa. Tuohon vasemmalle tulee autopaikkoja, keskellä on niille autotie ja reunassa kävelytietä. Tästä aloitettiin. Kuva on fiksusti otettu seisoen valmiilla kiveyksellä, joten ei näy, että se loppuu tuossa melkein heti...
Sitten vain pohjia tekemään. Ensin traktori toi tuohon hiekkaa, sitten se lanasi sitä. Hienosäätö tehtiin lapioilla:
Täällä ei ole taidettu kuullakkaan Fiskarssista. Puiset lapiot ovat painavia, mutta täällä sentään on jo keksitty laittaa tuonne päähän poikkipuu, joten tästä saa paremmin otteen kuin etelämpänä käytettävistä lapioista.
Lapiotyön jälkeen pohja tiivistettiin täryllä. Sitten asennettiin kiskot ja hiekan pinta tasattiin tuollaisella kahdella lapiolla vedettävällä laitteella. Lopuksi reunat siistittiin lanalla, ja eikun asentamaan.
Ensimmäinen oppitunti: Kukaan ei koske kiviin käsin. Kivet poimittiin yksitellen lavalta tämmöisellä vehkeellä, ja laitettiin paikoilleen. Hienosäätö, jos sitä tarvittiin, tehtiin kuminuijalla ja lapion kärjellä tai sellaisella hienolla vipuvarrella. Työkaverini poltti kuin korsteeni. Tuolla on siis varmaan joka rivin alla ainakin yksi tupakantumppi. Tämän laitteen avulla yksi aloitteleva harjoittelija ja kokeneempi patu latoivat lähemmäs 20 kivilavaa työpäivän aikana.
Välillä kiviä piti leikata. Perässämme kulki mies, joka teki sitä tällä hirviöllä. Koska täällä ei ollut sähköä käytettävissä, piti käyttää polttomoottorilla toimivaa sahaa. En vielä päässyt tätä hommaa kokeilemaan, mutta en ole varma, olisinko näin isoa leikkuria jaksanut paljoa nostellakaan. Pöly oli hirmuinen.
Kävelytie tehtiin vielä isommista kivistä. Niiden nosteluun tarvittiin jo järeämpää konetta. Tuo keltainen laatikko imee kiveä niin hurjalla voimalla, että se lähtee mukaan.
Kiveyksen päädyssä oli työmies tarkistamassa, että kivi tulee kohdilleen. Hän antoi ohjeita kuljettajalle, milloin sammuttaa imuri. Lopuksi hän taputteli kiven paikoilleen tuon pitkävartisen nuijan ja laudankappaleen avulla.
Välillä tarkistettiin, että ollaan yhä linjassa ja kaikki näyttää hyvältä.
Imurin kanssa koettiin päivän kauhunhetki, kun metallin väsyminen sai hydrauliikan pettämään. Äkkiä asentaja olikin valkoisen öljypilven keskellä ja juoksi karkuun tuhatta ja sataa. Onneksi kenellekään ei käynyt järkytystä pahempaa.
Laite korjattiin paikan päällä ja hetken säätämisen jälkeen työt jatkuivat.
Tauoilla oli aikaa katsella ympärilleen. Tässä nostetaan paikoilleen polkupyöräsuojaa. Näitä tuli tuohon pihaan kaksi.
Hetki vielä menee, ennen kuin piha saadaan valmiiksi. Takapiha näyttää vielä tältä. Tämä firma hoitaa "harmaan linjan" (=kivityöt) lisäksi myös "vihreän linjan" (=istutustyöt) hommat, joten tällä työmaalla ollaan vielä pitkään.
Täällä on kevät jo pidemmällä. Tässä kirjavalehtistä tulppaania. Tunnistus ei ole ihan varma, joten kertokaa jos olen erehtynyt.
Päivän päätteeksi näytti tältä. Tästä saa joku muu jatkaa, minulla on huomenna jo uudet kujeet.

0 kommenttia: