keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Yhden pihan urakka

Päivä alkoi eilisen jatkoilla. Istuttajat olivat jo aamuviidestä alkaen vieneet puuntaimia pois, joten paikka oli jo paljon tyhjempi, kun aloitin työt 6:30. Valkoisten muovien alla olleet paljasjuuritaimet olivat lähdössä takaisin kylmiöön, sillä niitä ei ehdittäisi istuttaa ennen pääsiäisen pyhiä.
Kaikki puut piti saada istutettua vielä tänään, ja niitähän riitti. Onneksi en ollut siinä porukassa, sillä he tosiaan istuttivat puita aamusta iltaan, kunnes kaikki olivat maassa.
Tässä näkyy eilisen tulosta. Jätesäkeissä ovat paljasjuuriset, niiden ympärillä samaan kohteeseen menevät astiataimet.
Minun tehtäväni tänään oli ottaa kaikki astiataimet ja levittää ne valoon, jotteivät ne kuolisi pyhien aikana. Pääsiäisloma on täällä torstaista maanantaihin, eli vasta tiistaina päästään taas istuttamaan.
Puut piti tietysti myös kastella ennen kuin istuttajat veivät ne mukanaan. Nämä säkeissä kasvatetut oli paljon helpompi kastella, sillä vesi pysyi juurten ulottuvilla paremmin, eikä vesi vienyt maata mukanaan lattiakaivoon. Näissä olivat "hitaammat" puut, kuten punalehtistä vaahteraa. Ne eivät olleet päässeet vielä paljoa silmujen puhkeamista pidemmälle. Tarkemmista lajeista en tiedä, kun näissä ei ollut nimilappuja.
Talon takana on valeistutus, jossa paljasjuuriset odottavat istutusta, jos niitä ei voida heti istuttaa kohteeseen. Täällä odottavat myös ne kasvit, jotka ovat jostain syystä jääneet yli. Ne käytetään sitten jossain muussa kohteessa.
Kello yhdeksän tauon jälkeen nämä perennat siirtyivät minun mukanani uuteen kotiinsa. Ne päätyivät erittäin mukavan vanhan pariskunnan pihaan. Valitettavasti minulla ei ollut lupaa kuvata heidän upeaa pihaansa, joten joudutte tyytymään sanalliseen kuvaukseen. Paikka oli tyypillinen tanskalainen omakotitalon piha. Istutusalueita oli laajennettu, ja minun työni tänään oli täyttää tyhjät kohdat kasveilla.

Etupihalle tuli varjoyrttiä ja alppiruusuja, sivupihalle paljasjuurisina istutettuja ruusuangervoja (Spiraea x bumalda 'Anthony Waterer') ja takapihalle skimmiaa, alppiruusuja, köynnöshortensia ja syreenipensaita. Takapihalle pensaiden alle ja ympäristöön istutettiin alppiruusuryhmään varjoyrttiä ja muille kurjenpolvea. Sain ensin tehdä hommia keskenäni, mutta yhden jälkeen sain "alaisen", 17-vuotiaan puutarhuriopiskelijan. Kello kolmeen mennessä kaikki yli 300 tainta olivat paikoillaan ja jäljet siivottu. Onnistuin myös ajamaan kohteesta takaisin firmalle iltapäivän ruuhkassa eksymättä kertaakaan, vaikka pomo oli minua kohteeseen viedessään eksynyt kerran. :)

Minulle luvattiin ensin huomiseksi töitä, mutta niitä ei sitten riittänytkään, joten tiedossa on löhöilyä. Katsotaan, palaako flunssa täydellä voimallaan, kun ei tarvitse tehdä mitään moneen päivään. 

0 kommenttia: