Jos olet kastellut kasvin viimeksi iäisyys sitten, mutta multa on yhä märkää, kasvisi ei juo tarpeeksi, jotta multa kuivuisi.
Mahdollisuus 1: Jos multa on jatkuvasti märkää, vaikka kasvi saa valoa ja on terve, ruukku on kasvin tarpeisiin nähden liian suuri. Tällöin kasvilla on juuria vain ruukun keskellä ja ruukun laidoilla on paljon käyttämätöntä multaa. Nosta kasvi pois turhan mullan keskeltä ja istuta se ruukkuun, joka on halkaisijaltaan 1-2 cm leveämpi kuin kasvin juuristo.
Mahdollisuus 2: Jos edellinen kohta päti muuten, mutta juuret täyttävät ruukun, multa on liian vettä sitovaa. Lisää siihen hiekkaa tai lecasoraa nopeuttamaan sen kuivumista. Tämän voi tehdä joko ruukunvaihdossa, jolloin käyttää uutena multana ilmavampaa seosta tai jos juuret kärsivät tilanteesta pahasti, mullanvaihtona.
Mahdollisuus 2: Jos edellinen kohta päti muuten, mutta juuret täyttävät ruukun, multa on liian vettä sitovaa. Lisää siihen hiekkaa tai lecasoraa nopeuttamaan sen kuivumista. Tämän voi tehdä joko ruukunvaihdossa, jolloin käyttää uutena multana ilmavampaa seosta tai jos juuret kärsivät tilanteesta pahasti, mullanvaihtona.
Mahdollisuus 3: Se ei juo, koska se ei haihduta, ja hyvin todennäköinen syy sille on, että se ei saa tarpeeksi valoa.
Mahdollisuus 4: Kasvilla ei ole tarpeeksi lehtipinta-alaa haihduttamassa vettä. Kunhan se kasvaa, ongelma poistuu. Katso, että kasvi saa valoa ja olosuhteet ovat edulliset kasvamiselle.
Mahdollisuus 5: Kasvisi on vaipunut lepoon, koska on talvi, valoa on saatavilla vähemmän, lämpötila on laskenut tai kaikkea näistä. Harvenna ja vähennä kastelua reippaasti.
Mahdollisuus 6: Kasvi joisi, jos voisi. Juuret ovat vahingoittuneet syystä tai toisesta. Multa on märkää, mutta kasvi nuupahtaa veden puutteeseen. Tähän voi olla montakin syytä:
- Liikakastelu on hukuttanut juuret.
Jos kasvilla on vesisäiliö, tyhjennä se. Itse käytän tämmöistä itse askarreltua apuvälinettä tähän:
Jos kasvi on ruukussa, jonka pohjassa on reiät, varmista että vesi pääsee valumaan pois, myös aluslautaselta. Jos se on istutettu suojaruukkuun, eli ruukkuun jossa ei ole pohjareikää, nosta kasvi ruukusta juuripaakkuineen ja nosta paikkaan, jossa se saa rauhassa valua kuivemmaksi. Jos paakku ei meinaa pysyä kasassa, raavi/ravistele irtoavat litimärät mullat pois. Suojaa juuret suoralta auringolta, jotteivät ne kuumene liikaa. Kaada vesi ruukun pohjalta pois. Suosittelen kasvin istuttamista pohjareiälliseen ruukkuun ja sen voit sitten halutessasi laittaa suojaruukkuun.
Jos juuret ovat jo pehmeää mössöä, eivätkä näytä terveiltä, raavi multaa pois, kunnes löydät terveitä juuria. Leikkaa kuolleet juuret pois ja istuta kasvi uuteen multaan ruukkuun, joka sopii paremmin kastelutyylillesi.
- Tuholaiset ovat syöneet juuret. Ota kasvi ruukustaan ja tarkista juuret. Jos löydät eläviä otuksia, selvitä, mitä ne ovat ja voiko niitä syyttää. Jos kasvisi ovat olleet nurmikolla kesäaikaan, etanat ovat saattaneet ryömiä ruukkuun. Ne pitävät juurista. Myös joidenkin hyönteisten toukat pitävät juurista. Isot otukset saa nyppimällä pois. Pienet voi häätää upottamalla kasvin juuripaakun veteen tai veteen jossa on torjunta-ainetta 10-15 minuutin ajaksi ja valuttamalla sitten ylimääräisen veden pois.
- Liikalannoitus tehnyt mullasta niin väkevää, ettei kasvi saa siitä vettä irti. Kukaan ei selviä suolavedellä. Nyt on pakko vaihtaa multa. Nosta juuripaakku vesiastiaan ja anna sen pehmetä. Rapsi multaa pois sormin haromalla ja huljuttele kasvia vedessä irrottaaksesi mullat juurista. Kaiken ei tarvitse irrota, tavoite on saada vain suurin osa liian väkevästä mullasta pois. Pyri varomaan juurten vahingoittamista. Lopuksi nosta kasvi uuteen ruukkuun tai vanhaan, jonka olet pessyt lannoitejäämistä (tiskiaine + vesi on hyvä). Peittele juuret uudella mullalla, ja ravistele kasvia ja/tai painele multaa välillä jotta multaan ei jää ilmataskuja. Lopuksi kastele puhtaalla vedellä. Aloita lannoitus vasta parin kuukauden päästä, jos käytit uutta kukkamultaa, ja tällä kertaa noudata lannoitusohjeita.
Jos juuret ovat vahingoittuneet, pitää huolehtia, että kasvi selviää ajan jona se ei pysty juomaan vähentämällä haihduntaa lehdistä. Tämän voi tehdä joko leikkaamalla jokaisesta lehdestä puolet pois, sumuttamalla kasvia paljon tai sulkemalla sen muovipussiin, josta on leikattu kulma pois. Jos valitset muovipussivaihtoehdon, jätä juuripaakku pussin ulkopuolelle, etenkin jos juuret ovat vahingoittuneet liikakastelun vuoksi. Silloin haluamme juuripaakun kuivuvan ja kasvin saavan vettä.
Jos kyseessä on pistokkaista lisättävissä oleva kasvi ja tilanne on todella paha, voit ottaa pistokkaita muovipussiin, sumuttaa sinne vähän vettä ja sulkea pussin. Näin voit ehkä pelastaa kasvista edes osan. Sumuttele pussiin lisää vettä kun kasvi näyttää käyttäneen edelliset ja pidä se pois kuumasta ja suorasta auringosta. Avaa pussi kerran päivässä päästääksesi sinne uutta ilmaa, jotta pistokkaat eivät homehdu. Ruukuta pistokkaat, kun ne ovat tehneet juuret.
0 kommenttia:
Lähetä kommentti